Alla folks frihet - hela världens fred


 

 Det finns många oroshärdar i världen, den nuvarande situationen i Syrien och Irak framstår allt mer som vår tids värsta humanitära katastrof. Inbördeskriget och IS terrorvälde har hittills skördat minst 200.000 människors liv. I Syrien befinner sig över 10 miljoner människor på flykt, nära hälften av landets befolkning. Sju miljoner är fortfarande kvar i landet, medan över 3 miljoner har lyckats ta sig ut.

Syriens grannländer tar ett stort ansvar och pressas hårt. Enbart Libanon, lika stort som Skåne, har tagit emot över en miljon flyktingar vilket skapar oro och instabilitet. De behöver avlastning.


Sverige har i decennier erbjudit skydd för många som flytt undan krig och förtryck. Vi har en tradition av solidaritet, och det ska vi vara stolta över. Det fullföljer vi. Men det är klart att fler länder behöver ta ansvar för flyktingmottagandet. 
 


Idag talade Stefan Löfven på Riksdagsgruppen om Syrien, Ukraina, Palestina, Israel, Grekland, Storbritannien, Frankrike och om andra EU-länder. Det blev inledningen på en internationell kväll där vi diskuterade världsfrågorna så som demokrati, fred, jämställdhet, ekonmin och trygghet.

Sedan fortsatte vi med workshops med Margot Wallström, Jens Orback, Andryne Whinter, Kent Härstedt, Jonas Gunnarsson, Anna Sundström, Björn von Sydow, Krister Örnfjäder, Pyry Neiemi med flera Margot Wallström talade om Olof Palmes fotspår att vara en stark röst världen. Sverige kommer att fortsätta att verka på ett konstruktivt sätt genom vår utrikespolitik, vår biståndspolitik och vår migrationspolitik. 

Vårt land kommer aktivt att stå upp för de människor som utsätts för krig och förtryck.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0