Bättre att stämma i bäcken än i ån!Idag började vi, Carina Ohlsson, Kajsa Ezelius och jag med att besöka Tidiga Insatser - TSI- i Lidköping. Det var ett mycket intressant studiebesök. 
Vi fick ta del av hur bra det är för individen och samhället att samordna insatser så tidigt som möjligt, socioekonomiska åtgärder är en investering för framtiden.
Utanförskapet har många skepnader. Det kan vara t.ex vara missbruk, kriminalitet, arbetslöshet och psykisk ohälsa. 

Den allra bästa investeringen är att se till att barnen klarar sig i skolan. De barn som inte klarar skolan har tyvärr mycket större risk att hamna fel i livet. De som saknar betyg från gymnasieskolan är det väldigt stor andel som sedan inte att klarar sig i arbetslivet.

Alla Skaraborgs kommuner har deltagit i socioekonomiska utbildningar för att bli bättre på att se behoven av tidiga insatser, förebyggande insatser och främjande insatser.

Alla kan bli bättre på att se vilka barn som kan hamna snett. Det gäller att börja så tidigt som möjligt.
Det handlar om stöd till familjehemsplaceringar så att barnen ska klara skolan bättre, skolan ska inte sänka kraven eller ha låga förväntningar på barn i familjehem för då presterar de bättre.

Det handlar också om sommarlovsaktiviteter, fler socionomer, fler pedagoger eller assistenter som är med barnen och elever i familjer, i hemmen, i skolan och på fritiden. Det handlar också om utbildning för alla som jobbar med barn och unga, en utbildning som ska motverka social exkludering. Mest handlar det om samordning mellan vård, omsorg, social och arbetsmarknadsenheterna för att se till att det kommunala aktivitetsansvaret fungerar.

TSI är en framgångsfaktor, en god investering med långsiktiga effekter. God ekonomisk hushållning är att ingen generation ska behöva betala för att det den tidigare generationen förbrukat. 

Tack socialchef Marianne Olsson och ekonom Ann-Charlotte Wiktorsson för en mycket bra genomgång 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0