Ändrar AKB M ang vuxnenutbildning?Nu har moderaterna en ny partiledare. Anna Kindberg Batra har mycket att ta tag i, hon bör nog resa i landet också för att tvätta bort sin landsbygsfientliga inställning. 
Om jag förstod saken rätt ville hon ge fler chansen att utbilda sig i vuxen ålder. 
Intressant med tanke på att den borgeliga regeringen drog undan möjligheterna för komvux och tog bort arbetsmarknadspolitiska utbildningar så fort de kunde. Även om de lade tillbaka lite av utbildningarna så kom det aldrig upp i en tillräcklig nivå.


 Vi socialdemokrater menar att det krävs framtidsinriktade investeringar under lång tid både i jobb och i utbildning. Det vore ju bra om moderaterna också kan jobba för det.

Det behövs ett nytt kunskapslyft, som omfattar ett större antal platser på komvux, yrkeshögskola, folkhögskolorna och inom den högre utbildningen. För att kunskapslyftet ska lyckas är det viktigt att det anknyter till de utbildningsinsatser som redan idag görs i partsamverkan mellan fack och arbetsgivare. En skola som fungerar är en förutsättning för att näringslivet försörjs med kvalificerad och välutbildad arbetskraft. Om kompetensförsörjningen brister blir Sverige mindre attraktivt för både inhemska och internationella företag vilket hindrar vår tillväxt.

Vi måste därför säkerställa att merparten av alla unga ges förutsättningar att fullfölja gymnasiet. I dag går de allra flesta ungdomar, ca 99 procent, vidare från grundskolan till gymnasieskolan men alltför många avbryter utbildningen under det första eller andra studieåret. Samhället och skolan behöver ta ett större ansvar för att eleverna ska uppnå kraven för gymnasieexamen och de unga ska veta att de behöver slutföra sin utbildning. 


Gymnasieskolan ska naturligtvis vara förberedande för högre. Yrkesprogrammen måste matcha arbetsmarknadens behov av arbetskraft och rusta individerna för en föränderlig arbetsmarknad och ett kunskapsintensivt samhälle. Matchningen måste lösas i samverkan med arbetsmarknadens parter.

Kort sagt det livslånga lärandet är viktigare än någonsin. Jag välkomnar AKB i det arbetet.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0