Glöm aldrig Fadime

 Nu har Fadimedagarna inletts med föreläsningar, debatter, samtal, livemusik, teater och mycket mer på flera håll i landet. Trots att en majoriteten av människor i Sverige lever ett liv i frihet gäller det inte alla.. Frihet att välja arbete, utbildning och givetvis även kärlekspartner. Vi anses vara ett land där jämställdhet, öppenhet och demokrati råder.

Fadime Sahindal var en av dem som inte levde i frihet. Hon blev en frontfigur mot hedersförtrycket och känd för den stora allmänheten då hon gick ut i media och berättade att många myndigheter inte tog hennes fruktan på allvar. Detta blev början till en bredare diskussion om hedersrelaterat våld i det svenska samhället. Sedan inträffade det fruktansvärda mordet på henne. Hedersmordet på Fadime Sahindal skakade Sverige

Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett folkhälsoproblem, både i Sverige och i övriga världen. Det är lika illa om det är Svenska män eller män från andra länder som utför våldet, misshandeln eller morden. Studier som bland annat gjorts av Världshälsoorganisationen, WHO, och Världsbanken bekräftar att fysiskt, sexuellt och psykiskt våld mot kvinnor och flickor utgör en global hälsofara. Det gäller såväl kvinnor och flickor födda i Sverige av Svenska föräldrar som de som kommer från ett annat land.

Det är inte acceptabelt att c:a 70.000 ungdomar i Sverige uppger att de inte får välja partner själv och 8500 av dessa uttrycker även en rädsla för att bli bortgifta mot sin vilja. Utöver det beräknas 40.000 flickor och kvinnor i Sverige blivit könsstympade.

Vi kan missförstå en annan kultur och vår kultur kan missförstås. Däremot är det aldrig okej (oavsett vilken kulturell bakgrund eller trossamfund man tillhör) att skada en annan människa, eller i värsta fall ta deras liv.

Det har nu gått 13 år sedan mordet – men än finns idag ett stort mörkertal gällande flickor/kvinnor som lever under ständiga hot/dödshot på grund av heder. Organisationen GAPF, Glöm Aldrig Pela och Fadime arrangerar denna vecka många aktiviteter i landet som är värda att besöka och delta i

Alla människor har rättighet att själv få välja sin kärlek och sin inriktning på livet utan att leva under hot. Oavsett vilken kultur/land/trossamfund man tillhör. Våld mot annan person är alltid förkastligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0