Stoppa barnfattigdomen

 Snart är det sportlov och många barn ser fram emot vintersporter av olika slag. Nu ska pulkorna, skidorna, pjäxorna, skridskorna, olika typer av bob eller spark och annat roligt tas fram. Mycket är gratis i naturen men att skaffa nya vinterstövlar och overaller är inte billigt.

Familjer med två inkomster klarar inköpen, resorna och utflykterna hyggligt. Men det finns barn som har det oerhört tufft just nu. När det sedan kommer till datorer, Ipones och andra elektroniska måsten kan det bl.a ännu värre för familjer med utsatta ekonomiska situationer inte klarar av. Sedan kommer avgifter till musikskolan, klassresor, kostnader för läkemedel m.m som sammantaget gör att dessa barn utlämnas.

Regeringen presenterade i sin budgetproposition förslag på omedelbara åtgärder mot barnfattigdomen.

Majblomman som ger stöd till barn som växer upp under tuffa förutsättningar beskriver om den ensamstående mamman med timanställning som ansöker om medel för att köpa en dator till sin dotter.

Där finns också en lärares vädjan för att en elev från en familj med ansträngd ekonomi ska kunna följa med på klassresan. Enligt Ung Röst vill 93 procent av de svarande att Sverige ska göra mer för att hjälpa barn som mår dåligt.

I budgeten som röstades ner av moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fanns många bra förslag som skulle underlätta för dessa barn.

  • Höjt underhållsstöd för att underlätta för barn till ensamstående föräldrar
  • Kostnadsfria läkemedel för barn
  • Stärkt elevhälsa för att motverka psykisk ohälsa, särskilt bland flickor och htbq-personer
  • Höjd A-kassa
  • Utökat stöd till barnomsorg på kvällar, helger och nätter för att underlätta för familjer där föräldrarna jobbar skift och på obekväma arbetstider
  • Stopp för utförsäkringar genom slopad bortre tidsgräns
  • Bättre tillgänglighet till kultur- och musikskolan oavsett familjens ekonomi

De borgerliga partierna satte stopp för dessa förändringar när de med stöd av Sverigedemokraterna röstade ner regeringens budget i riksdagen den 3 december.

Insatser för fler jobb är det mest avgörande för att komma till rätta med grundproblemet, men många barn växer upp under tuffa ekonomiska förutsättningar trots att föräldern arbetar bara för att det inte erbjuds heltidsjobb.

De fattiga barnen ska, med andra ord, betala de högavlönades skattesänkningar, så borde de inte vara


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0