upphandla transporter med förnuft

 


Många transportsektorer präglas av fusk och ojusta arbetsförhållanden, därför måste svenska företag ta större ansvar när de köper transporttjänster.

Den billigaste transporten är inte den mest hållbara, det inser nog de flesta. Både privatpersoner och företagare ska ta större ansvar när de handlar upp transporttjänster det gäller inte minst de offentliga upphandlingarna från kommuner, landsting och myndigheter.

Det förekommer fusk med bränsle och arbetstider när det gäller vägtransporter kontrollerna borde bli effektivare.

Vägtransporterna måste bli bättre vad gäller miljö, säkerhet, arbetsvillkor och sund konkurrens. Därför gäller det att kontrollera att reglerna följs.

Fokus på lägsta pris i upphandlingar av transporter riskerar att leda till socialdumping och att den seriösa transportnäringen slås ut. Den nya utredningen som ska undersöka hur ­beställarna ska kunna ställa krav på arbetsmiljö, sociala hänsyn och kollektiv­avtal måste givetvis ta med transportbranschen

Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. Vi ser det som en självklarhet att aktivt arbeta för ett Sverige där marknaden befrias från social dumpning samtidigt som vi tillförsäkrar att produktionen och transporten sker under drägliga förhållanden och med respekt för arbetstagares och chaufförens grundläggande rättigheter.

Svensk ekonomi och arbetsmarknad behöver stärkas och prestera bättre. Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Ordning och reda ska gälla på arbetsmarknaden och på våra vägar. Ett viktigt steg i den riktningen är att arbeta för att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige.

Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att analysera hur krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in som uttryckliga bestämmelser i de nya kommande upphandlingslagarna och lämna förslag på hur sådana bestämmelser ska utformas. Det är här som transportbranschen givetvis också ska sättas under lupp för att de ska följa de lagar och regler som finns vad gäller lagar, regler, kör och vilotid, betala skatt, schysta villkor, ingen överlast, rätt handlingar i bilen osv.

Utredaren analysera hur krav kan ställas på att varor, tjänster och byggentreprenader produceras, tillhandahålls och utförs under sådana förhållanden att ILO:s kärnkonventioner respekteras. Jag förutsätter att det gäller även transporterna eftersom det är en stor andel av tillhandahållandet av en vara eller tjänst.

Ordning och reda ska gälla på den svenska arbetsmarknaden och på våra vägar. Nu tar vi ett viktigt steg i syfte att arbeta för att svenska löner och villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige och kör omkring på de Svenska vägarna.

min fråga till ministern


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0