Varför berömmer jag centern?Jo jag vet, de har haft chansen i åtta år. Arbetslösheten har ökat, undgomar känner sig inte behövda när de står utanför, bostadsbristen är skriande, skolresultaten sjunker, skillnaderna ökar osv
Men å andra sidan kommer i alla fall centern med ett konstruktivt förslag när det gäller ett bättre mottagande för människor som flytt från krig och förtryck. Det förtjänar att berömmas. Sedan håller jag inte med om allt i förslaget. Det är fel att byta snabbt från flyktingstatus, det är fel att inte garantera allas rätt till arbete med schysta villkor osv. Men ändå, för att komma någon vart måste vi välkomna de partier som inte bara skriker om volymer å att vi inte "tål mer" .....
 
 Vi behöver en ny politik som sätter nyanlända invandrares jobbetablering på arbetsmarknaden i centrum och som samlar resurser så tidigt som möjligt för snabbare jobbetablering.

Snabbare etablering till jobb och utbildning till asylsökande måste till, och barnen måste ha bättre möjlighet att gå i skolan. Men boendet är oerhört viktigt och det måste byggas betydligt fler bostäder överhuvudtaget i hela landet. 

Ansvarsfördelningen för flyktingmottagandet är extremt skev. Det är inte hållbart att de kommuner som har lägre genomsnittlig inkomstnivå och höga kostnader fortsätter att ta emot den absoluta merparten av alla flyktingar som kommer till Sverige.

För att finna fler och bättre boenden bör samverkan mellan kommuner och Migrationsverk utvecklas. Alla kommuner bör ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet.

Ensamkommande barn och ungdomar ska inte fastna i de ankomstkommuner. Alla kommuner måste dra sitt strå till stacken för ensamkommande barn och måste givetvis ha ersättning för det.

Jobb och språk hänger ihop och är viktiga nycklarna till integration. Arbetsförmedlingen måste utnyttjas för validering, arbetspraktik och grundläggande utbildning i kommunal regi. Kommunerna har ofta goda möjligheter att erbjuda språk- och arbetspraktik. 

Så kom igen, låt oss hitta det som förenar oss, snarare än att hitta felen. Vi kan och ska vara bra på en generös och solidarisk flykting politik. Vi kan bättre än så här. 

Kommentarer
Postat av: Jan

Du berömmer Centern eftersom ni båda står för en alldeles för stor och ansvarslös flyktingpolitik som bevisligen inte fungerar. Bara för att vara fina i kanten. På skattebetalarnas bekostnad.

// Jan

2015-01-30 @ 11:19:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0