Från ord till handling om den orättvisa pensionärsskatten

 

 

Under deras åtta år ökade borgerliga regeringen skillnaden mellan pensionärer och de som jobbar, genom högre skatt för pensionärer, med förklaringen att det skulle få fler att jobba.

 

Sveriges äldre fann sig då i en situation där inte bara pensionerna utvecklade sig sämre än tidigare – man fick också betala högre skatt än de som hade en arbetsinkomst.

 

Visst är det bra med att fler jobbar längre upp i åldrarna. Men det nås genom fler personal och bättre arbetsmiljö så att de som kan orkar jobba längre. Det är en bättre väg att gå än att låta dem som gått i pension betala mer skatt på ett orättvist sätt.

 

Redan i den första statsbudgeten presenterades vårt förslag. Men budgeten stoppades av de borgerliga partierna och Sverige­demokraterna, och skatten för pensionärer sänktes därför inte.

 

Samarbetsregeringen ska i höstens budget påbörjas slopandet av pensionärsskatten.  Skatten sänks så att pensionärer inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till cirka 120 000 kronor per år. Den sänks även för de med pension upp till 240 000 kronor per år.  Denna skattesänkning är ett första steg i rättvis riktning. Sveriges pensionärer har genom arbete och slit byggt vårt land, de förtjänar trygghet och inte orättvisa skatter.

 

I realiteten innebär detta att en pensionär med en årsinkomst på 120 000 kronor per år får en skattesänkning på över 3 000 kronor per år, eller över 250 kronor per månad. Det är en märkbar förstärkning av privatekonomin för pensionärerna.

 

Bra med en regering som inte låter sig nedslås av att de borgerliga och SD vill sätta käppar i hjulet för fortsatta reformer.

Bra att gå från ord till handling


Kommentarer
Postat av: Annmari Östberg

Trots det får pensionärerna ut mindre nästa år än iår pga den skåäng bromsen.

2015-06-12 @ 14:55:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0