Svensk jämställdhet måste bli starkare

 UN women och FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe nådde Sverige när statsminister Stefan Löfven blev ambassadör tillsammans med Emma Watsson. Målet med HeForShe är att visa att jämställdhet inte är en kvinnofråga, utan en fråga för såväl kvinnor som män.

Jämställdhet ekonomiskt smart och moraliskt rätt. Därför är det vägen framåt för Sverige. Stefan Löfven har lovat gå i täten och genomföra en bred agenda för ökad jämställdhet i Sverige. Det är bra eftersom jämställdheten måste stärkas.

Jämställd hälsa

Kvinnor och män ska ha samma goda hälsa. Två av tre sjukskrivna kvinnor, många på grund av psykiska besvär. Det är en fruktansvärd situation som måste bemötas. Hälsoklyftorna mellan könen måste bort.

Jämställda Arbetsvillkor

Fortfarande skiljer det 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män i Sverige. En bidragande orsak är att kvinnors sysselsättning är lägre.

Kvinnor och män ska ha lika hög sysselsättning. Arbetsgivare har ett stort ansvar för att erbjuda heltid. Sveriges Kommuner och Landsting som arbetsgivarpart ska införa heltid som norm. Den ytterligare en månaden som viks till vardera föräldern i föräldraförsäkringen är ett steg för att skapa ett mer jämställt arbetsliv.

Fler kvinnor i toppen

Om andelen kvinnor i styrelserna inte är minst 40 procent i slutet av 2016 kommer regeringen lägga fram en lag om jämställda styrelser. Fler kvinnor ska också kunna göra karriär inom akademin, ett rekryteringsmål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer kommer därför att sättas.

Våldet mot kvinnor måste både förebyggas, stoppas, hindras och lindras. Den värsta förnedringen som finns är våld, fysisk och psykisk misshandel och mord. Att behöva leva i ständig press, stress och rädsla för en nära anhörig är fullständigt oacceptabelt. Alla måste göra mer för att hindra våldet. Ett våld som dessutom kostar samhället en massa pengar. Här har både samhälle, arbetsgivare, fack, anhöriga och grannar ansvar.

På söndag åker UN-women Sverige till Gotland för att finnas på plats i Almedalen och ge fler män chansen att ställa upp i HeForShe och registrera sig eftersom jämställdhet inte är en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Vad skall vi göra där kvinnor dominerar?
Sjukvård, förskola, socialtjänst?

2015-06-27 @ 10:38:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0