Två män anhållna för mordNär som sommaren ska vara som bäst, precis i början på allt det härliga, då stannar allt av, stelnar till som is. 
Vi är många som känner sorg och förtvivlan över Lisa Holms fruktansvärda öde. Många frågor bubblar inom oss. 
Vad kan vi göra för att stoppa våld, övergrepp, mord? 

De allra flesta är snälla och vill andra människor väl. Vi får inte tro att våldet tar över, för så är det inte. Tyvärr finns också en könsaspekt på våldet även om de allra flesta män inte använder våld.
Alla män utövar inte våld men majoriteten av våldet världen över utövas av män. 

Mäns våld tvingar tusentals kvinnor och barn att söka skydd på landets kvinnojourer varje år. Varje dag begår män 100 våldtäkter. Och var sjunde man har någon gång i sitt vuxna liv blivit utsatt för grovt fysiskt våld, oftast av en annan man.

Från UN-womens sida gjorde vi en BH-utställning i samband med 8 mars. Vi utgick från Aftonbladets undersökning om mäns våld mot kvinnor. Den visar att 240 kvinnor blivit mördade i Sverige av någon de känner. 240 kvinnor "bara" i Sverige de senaste 10 åren.
Våld i nära relationer är tyvärr allt för vanligt och ger oftast inte lika stora rubriker. 

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik är 98 procent av de som är misstänkta för våldtäkt är män. 84 procent av alla misstänkta för misshandel är män. 88 procent avalla som anmälts misstänkta för olaga hot är män.

Jag läser på UNIZONs hemsida om forskning från bland annat Världsbanken har visat på en tydlig koppling mellan mäns attityder kring jämställdhet och deras våldsutövande. Den som har stereotypa uppfattningar om maskulinitet och femininitet utövar mer våld.

Män som misshandlar sin partner förekommer i alla samhällsgrupper. En gemensam nämnare är kontrollbehov och svartsjuka. De kan vara charmiga och trevliga utåt och är ofta mycket måna om att dölja våldet mot kvinnan.

Det är alltså helt nödvändigt att ha ett genusperspektiv och ifrågasätta rådande föreställningar om kön och sexualitet för att kunna förebygga mäns våldsutövande.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något
Tillsammans är vi starkare 


Skickat från min iPad

Kommentarer
Postat av: Tobias

Är det lika intressant med kön som etnicitet? Om inte, varför?

2015-06-13 @ 12:31:21
Postat av: Fredrik

Undersökningar som görs med både kvinnor och män visar att det inte är stå stor skillnad vem våld i nära relationer drabbar.

2015-06-13 @ 20:46:43
Postat av: Kristian

Monica,
Du redovisar de sedvanliga skrämselsiffrorna på hur många av misstänkta brottslingar som är män. Har du motsvarande siffror på hur stol del av gruppen män som blir dömda för dessa brott?


(Tror att "könsaaccpekt" kan vara felstavat. Lätt hänt på ipad!)

2015-06-14 @ 14:47:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0