Männen ser män men ......Det är allmänt känt att män har sina nätverk inom näringslivet och organisationer.
De ser varandras kompetens och vill kanske ha jämställdhet men värderar inte kvinnors eftarenhet och kompetens på samma sätt. Bristen på jämställdhet är fortfarande stor, det beror på den befintliga maktstrukturen, där till exempel män har en tendens att rekrytera andra män till höga poster. Alltså har män i alla tider kvoterats in på olika uppdrag och chefspositioner.
 
Vad vi inte talar om lika ofta är att även kvinnor värderar männens kompetens högre än sina kvinnliga kollegor.
 
Anledningen till att kvinnor deltar i att upprätthålla den rådande könsmaktsordningen är att de fostras att ha en syn på sig själva som mindre värda och självklart underordnade mannen.
 
Flickor fostras att upprätthålla synen på pojkar och män som normen och det positiva samt att anpassa sig så gott de kan till det. 
 
Könsmaktsordningen får kvinnorna att uppfatta  både själva och andra kvinnor som mindre värda. 
 
Det är därför det är så svårt för kvinnor att bli föreslagna som ordförande eller chefer.
Jag har sett många kvinnor slå i det osynliga genustaket och upplever själv att det går att uppskattas till en viss gräns men sedan är det stopp. Tänk om vi kunde ändra det NU! 

Kommentarer
Postat av: Jan

Du verkar ha svalt Schymans könsmaktsordning helt och hållet, Monica. Den ger ju en väldigt ensidig bild av verkligheten. Borde inte du som riksdagsman ha en kritisk distans till en så dogmatisk världsbild?

2015-03-05 @ 23:15:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0