Vad är öppna standarder?Idag ordande Ulrika Carlsson och jag ett seminarium i Riksdagen om öppna standarder som redovisade  resultat från ett treårigt forskningsprojekt (ORIOS). Projektet har genomförts av forskare vid Högskolan i Skövde i samverkan med tre svenska småföretag: Findwise AB, PrimeKey Solutions AB och RedBridge AB.

Efter att professor Björn Lundell hållit sin inledning ställde han frågan, vad är öppna standarder? 
Och så fick var och en av oss fundera på fördelarna respektive nackdelar med öppna standards.


ORIOS har analyserat betydelsen av att använda öppna standarder inom IT-området för att stimulera innovation och konkurrens på marknaden, samt minimera risken för olika typer av negativa inlåsningseffekter. 

Inlåsning riskerar utsätta enskilda företag, privatpersoner och offentliga organisationer för stora kostnader och ett långvarigt skadligt beroende av specifik teknologi och enskilda leverantörers lösningar.

Just nu pågår EU:s arbete med att implementera en vägledning för användning av öppna standarder. Dessutom finns nationella policy för öppna standarder som publicerats av Brittiska regeringen. Statens Inköpscentral vid Kammarkollegiet refererar ORIOS resultat angående öppna standarder. Läs mer på http://www.his.se/orios

Det blev intressanta samtal på det välbesökta seminariet 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0