Alla har ett ansvar för unga utanför
Alla både unga och äldre måste erbjudas studier, jobb, praktik eller en kombination av detta så snart som möjligt. Vi har inte råd att låta unga, gamla, män och kvinnor stå utanför.

Igår träffade jag en kvinna som är inlåst i FAS3 och som inte förmår sin 20 åriga dotter att söka jobb eller gå tillbaka till skolan. Kvinnan var förtvivlad. 

Många unga har tappat framtidshoppet och har redan vänt samhället ryggen. Det finns idag över 80 000 unga som varken söker arbete eller studerar. Unga som inte ser någon mening med att studera för att de tror att det inte leder till jobb. De finns i rum med neddragna rullgardiner, i hopplöshet och passivitet, med en framtid höljd i dunkel. Unga som tappat självförtroendet och vänjer sig vid ett liv framför datorn på nätterna i stället för att söka jobb eller gå till skolan.
Så kan vi inte ha det, vi har alla ett ansvar för unga utanför.


Det finns många bra skolor men för dessa ungdomar har skolan misslyckats med att möta deras behov, och de blir del av den grupp utan gymnasiebetyg, som också är överrepresenterad i den svenska arbetslösheten.

Idag har kommunerna ansvar för att hitta dessa unga men det går dåligt. Det duger inte. Sverige ska inte acceptera att en enda ung människas kraft går till spillo, och våra unga ska kunna göra rätt för sig under hela livet. 

Skolan, sjukvården, socialtjänsten, Kronofogden, Försäkringskassan, civilsamhället – alla behöver bidra för att unga ska hamna på rätt väg i livet. Det behövs någon som sprider goda idéer där de lyckats. 

Unga ska aldrig lämnas utanför. Alla unga ska tillhöra vårt gemensamma samhälle med utbildning, med jobb, och med framtidshopp.


Kommentarer
Postat av: Iréne Sjöström

Visst önskar man att man kunde fånga upp alla ungdomar som skulle behöva mer utbildning för att ta sig in på arbetsmarknaden, men då behövs det verkligen individuella lösningar, eftersom många är skoltrötta. Att tvinga på någon studier i detta läge tror åtminstone jag är svårt.

/Iréne

2015-05-19 @ 17:28:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0