Arenagruppens vänner lyssnade på Susanne Wallman

 


Idag hade Arenagruppens vänner årsmöte. Förutom att diskutera verksamhet och värvning fick vi möjlighet att ta del av Susanne Wallmans spaning på tilliten till samhället.

Susanne  är forskare på Mittuniversitetet, hon har studerat på Universitetet i Bologna, Italien och doktorerat vid Åbo Akademi i Finland på en avhandling om sambandet mellan föreningsliv och valdeltagande i svenska kommuner.

Hon forskar dels lokala politiska påverkansprocesser, med ett särskilt fokus på det lokala föreningslivets betydelse i den kommunala politiken. Dels vad som brukar benämnas som socialt kapital, särskilt social tillit. 

Sverige har en lång historia av att vi har en stor tilltro till varandra, till samhället och vår omvärld. 

Svenskarnas positiva grundinställning till lagen, staten och andra gemensamma institutioner har gett oss en miljö där man inte ständigt måste hävda sig och dominera över andra för att inte själv bli trampad på.

Susanne visade att det på senare år har inträffat stora förändringar på tilliten till samhället bland ungdomar. Alldeles för många litar inte längre på samhället och på omgivningen. En mycket allvarligt utveckling med andra ord som vi kan se i många andra länder.  

Här har vi, dvs vuxna, föreningslivet, civilsamhället och staten en stor utmaning att ta oss an. 
http://www.arenagruppen.se/2013/09/06/arenagruppens-vanner/
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0