En fantastisk kongressVilken känsla, vilket drag, vilket goo vi har upplevt på den socialdemokratiska kongressen i Västerås.
Vi som varit på plats har fått vara med om historiska beslut, viktiga steg i rätt riktning och en härlig samvaro tillsammans med vänner från hela Sverige och gäster från många delar av världen. 

Det är en märklig känsla eftersom det har varit så positiv stämning samtidigt som vi kan läsa negativt i tidningar och på socialmedia om socialdemokratin. Det finns starka krafter som vill svartmåla samarbetsregeringens arbete för att minska klyftor och reformera Sverige som ska stärka välfärden och tryggheten. 

För utom jobbagendan stod jämställdheten i fokus. 
För att ta tillvara på allas kunskap krävs ett jämställt arbetsliv, där kvinnors kompetens och karriärer tar plats – inte kuvas.
Därför ska feminismen genomsyra besluten. 
Kongressen beslöt att ta krafttag för att förbättra den fysiska och psykiska arbetsmiljön.
Ökar insatserna mot mäns hot, hat och våld mot kvinnor.
En tredje månad i föräldraförsäkringen åt vardera förälder, genomförs som ett första steg men målet är ett jämställtuttag av föräldraförsäkringen.
Staplandet av visstidsanställningar på varandra ska stoppas.

Ylva Johansson beskrev i sitt tal att kvinnor tjänar 3.6 miljoner mindre än män under sitt arbetsliv. Sä kan vi inte ha det.  Därför måste lönekartläggning återigen genomföras varje år för att svenska löner ska vara jämställda.
Rätt till heltid i alla kommuner i landsting måste säkras i kommuner och landsting. 
Jämställdhet är en fråga om alla människors lika värde och rätt. Men att höja kvinnors sysselsättningsgrad till männens nivå skulle också innebära 170 000 fler sysselsatta och en kvarts miljard fler arbetade timmar per år.
Stefan Löfven sa i sitt inledningstal att jämställdhet är lika ekonomiskt smart som det är moraliskt rätt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0