Finanspolitiska rådet gissarEfter att ha tagit del av medias och borgerliga företrädares växlar på bl.a finanspolitiska rådet skulle man lätt kunna tro att det som sägs av finanspolitiska rådet är sanning, inte en åsikt.

Bland annat påstår de att höjd ekonomisk trygghet, arbetslöshetsförsäkring, skulle leda till högre arbetslöshet, ändå har vi haft betydligt högre ersättningar och ändå haft lägre arbetslöshet tidigare. Finanspolitiska rådet bortser inifrån att försöket med att göra arbetslösa mer fattiga under de senaste åren inte har hjälpt. 
 

Finanspolitiska skrev själva 2008 "Vår analys visar tydligt att makroekonomiska prognoser är mycket osäkra ... prognoser för nästkommande år innehåller endast marginellt mer information än naiva gissningar"  I sin utvärdering av pålitligheten i ekonomiska prognoser utifrån en granskning av Finansdepartementets, Konjunkturinstitutets och OECD:s förutsägelser av utvecklingen under åren 2000-2007 i förhållande till utfallet.

Rådet ändå gör bedömningar om arbetslöshetens nivå år 2020 i förhållande till regeringens mål. 
Det är inget konstigt med det eftersom de har det till uppgift. Vi måste lyssna på olika åsikter, bedömningar och mer eller mindre kvalificerade gissningar. 

Men det kanske skulle vara på sin plats att media och borgerliga företrädare har med det i sin kritik. 

Nämligen att finanspolitiska rådet gissar. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0