Ny chans att investera för jobbenNu finns det återigen möjlighet att investera för fler jobb. Den 3 december föll Regeringens budget. Förslagen som återigen finns på Riksdagens bord innehåller reformer för fler jobb och stärkt konkurrenskraft, en jämlik kunskapsskola med mer tid för varje elev, en hållbar framtid och ökad välfärd och trygghet. Att moderaternas ensidiga fokus på "arbetslinjen" genom sänkta skatter har nått vägs ände är nog de flesta överens om. Att fortsätta sänka skatterna med ca 20 miljarder per år är ohållbart. Det är inte att ta ansvar för de offentliga finanserna. Traineejobb, utbildningskontrakt och extratjänster är viktiga åtgärder för att motverka ungdoms- och långtidsarbetslöshet. Nu finns återigen möjlighet att Fasa ut FAS3 för att i stället erbjuda jobb med avtalsenliga löner, validering, utbildning, praktik eller en kombination av detta, beroende på den arbetslöses förutsättningar. 
Sänkta arbetsgivaravgifter för unga har av IFAU och Finanspolitiska rådet bedömts skapa få och väldigt dyra jobb. A-kassan har inte höjts på 13 år och en slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen torde inte vara särskilt kontroversiellt efter år av stora utförsäkringar av svårt sjuka människor.  

Sverige har investerat relativt lite i bostadsbyggande trots skriande bostadsbrist. Av det statliga stöd som går till bostadssektorn är en stor och växande del stöd till ombyggnation. Därför vill vi omprioritera och justera ned ROT-avdraget från dagens 50 procent till 30 procent. Eftersom skattereduktionen har blivit allt dyrare kan vi 2016 använda den beräknade budgetförstärkningen om 6 miljarder kronor till att investera i bostäder. 

Det är klassisk Socialdemokratisk politik med god fördelningsmässig profil. 

Sverige står inför ett antal framtidsutmaningar. Allianspartiernas skattesänkarpolitik lämnade stora underskott i de offentliga finanserna och vi måste istället finansiera våra reformer fullt ut. Det är dags att bryta med den högerpolitik som gynnade höginkomsttagare mest. Investeringar i välfärd och trygghet håller ihop Sverige och bidrar till ett mer jämlikt och jämställt samhälle.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0