Avskaffa våld mot kvinnorIdag den 25 november är det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.  Miljontals flickor och kvinnor världen över utsätts för misshandel, våldtäkter, stympning och mord, av ingen annan anledning än just för att de är flickor.
Vi måste förändra de normer och värderingar som tillåter att det händer från första början. Unga människor måste utbildas, både pojkar och flickor. Vi måste börja tidigt med beteenden och attityder, att inte slå.  Barnavårdcentraler, familjecentraler, förskolan, skolan, fritidshemmen och fritidsgårdar måste hela tiden jobba förebyggande. Infödda som nyanlända måste få klart för sig att inte ta till våld.
Förra året anmäldes 17 000 fall av misshandel i nära relationer i Sverige. Ändå anmäler de allra flesta aldrig. Tusentals kvinnor och barn lever varje dag med hot och misshandel. Var fjärde kvinna kommer under en livstid att utsättas för brott i en nära relation. 
Kvinnojourerna måste säkras! Det är bra att regering och riksdag nu avsätter mer pengar till landets kvinno- och tjejjourer för att skydda våldsutsatta kvinnors liv.  Men det borde även finnas långsiktig finansiering för att säkra jourernas verksamhet och självbestämmande.
Det sociala skyddsnätet måste stärkas! Nu tas några viktiga steg, som att höja lägstanivån i föräldraförsäkringen, förstärka sjukförsäkringen och höja underhållsstödet. För bl.a ensamstående mammor, med stora behov av vård, stöd och skydd måste vikten av starka sociala skyddsnät bli tydligare. 
Den 25:e varje månad är det också Orange Day då världen uppmärksammar det utbredda våldet mot kvinnor och flickor. Då färgas hela världen orange för att uppmärksamma detta våld, hoppas du bär något orange idag.
Kom ihåg - jämställdhet är ingen kvinnofråga, det handlar om varje individs rätt till makten över sitt eget liv. Jämställdhet är en mänsklig rättighet.  


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0