Bättre att investera för framtiden

 


Efter åtta år av nedskärningar investerar regeringen i jobb, skola, klimat och välfärd. De borgerliga partiernas skattesänkarpolitik har testats förr, den fungerar inte och underkändes av väljarna.

Det är välkommet att Moderaterna nu till sist delar vår slutsats om att bristande gymnasiekompetens är en grundläggande orsak till problemet. Arbetslösheten är ojämnt fördelad i Sverige. Särskilt hög är den bland personer utan gymnasieutbildning eller personer med kort vistelsetid i Sverige. Därför investerar regeringen 1,3 miljarder i nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen. För bättre matchning på arbetsmarknaden behöver vi investera i utbildning så att människor får den kunskap och kompetens som efterfrågas.

Efter ett år av förnyelsearbete presenterade Moderaterna ”förstajobbet-avdraget” för att bryta det ”nya utanförskapet” – i verkligheten ett sjätte jobbskatteavdrag med ett nytt namn. När Moderaterna lämnade regeringsmakten efter åtta år var arbetslösheten högre än när de tillträdde. Att då säga sig vilja trycka tillbaka arbetslösheten med mer jobbskatteavdrag är inte trovärdigt. 

Det stämmer att vi höjer arbetsgivaravgiften för unga. Resultatet av Moderaternas subvention är tydligt: nedsättningen var dyr och ineffektiv - varje nytt jobb har kostat fyra gånger den genomsnittliga anställningskostnaden för en 19–25-åring. I stället säkerställer vi att unga arbetslösa som inte har fullföljt sin gymnasieutbildning får möjligheten att studera på Komvux eller folkhögskola och slutföra gymnasiet. Att som Moderaterna sänka lönerna för de längst från arbetsmarknaden är inte hållbart. Det ökar samhällsklyftorna och försvårar integrationen. 

Det slutar inte där. I sin budgetmotion föreslår Moderaterna stora besparingar i sjukvården, skolan och i kommunerna. Det samtidigt som vårdanställda går på knäna, skolresultaten sjunker och vi står mitt i den värsta flyktingkatastrofen i modern tid. Socialdemokratin är fortsatt garantin för ordning och reda i de offentliga finanserna, samtidigt som vi investerar i Sverige. Det gör vi eftersom vi har en orubblig tro på utbildningens kraft för att lyfta människan socialt, ekonomiskt och kulturellt. Så skapar vi ett bättre Sverige för alla.    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0