En viktig dagI går den 25 november på internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor pågick en mängd aktiviteter i hela världen. Tyvärr behövs denna dag och känns allt mer angelägen Förra året anmäldes 17 000 fall av misshandel i nära relationer i Sverige. Ändå anmäler de allra flesta aldrig. Tusentals kvinnor och barn lever varje dag med hot och misshandel. Var fjärde kvinna kommer under en livstid att utsättas för brott i en nära relation. 
Det möjligt att förändra. “On this International Day for the Elimination of Violence against Women, we say again: It is not acceptable. It is not inevitable. It can be prevented" så beskriver UN womens Executive Director Phumzile Mlambo-Ngcuka’s.
Dvs det är inte acceptabelt, det är inte oundvikligt. Det kan förhindras. Så vi måste oförtröttligt jobba vidare med det förebyggande arbetet, män ska inte börja slå!
På många håll ljuslättes berömda byggnader orange, färgen som står för arbetet mot mäns våld. Operan i Sidney, FN-skrapan i New York och Holemkolmen i Oslo var orange igår. Här i Sverige var både Skandinavism i Göteborg,  Hötorgsskraporna, Globen och Tele2 Arena lyste starkt orange i november mörkret.
Det var en lång intensiv dag i Riksdagen med bland annat ett välbesökt och oerhört intressant seminarie om både det förebyggande arbetet, och om hur män ska lagföras och kvinnor få möjlighet till upprättelse och chans till en nystart mm. 
Vi avslutade med att besöka JLindeberg i Fotografiska. Det blev ett fantastiskt lyckat mingel med musik och tal i en väl vald blandning.
Många engagerade kvinnor från UN women var där, dessutom var Mona Sahlin, Åsa Regner och många fler i de spännande lokalerna. Det blev en höjdarkväll!   

Idag blir det en lika viktig dag för att fortsätta arbetet och UN womens lokalföreningar träffas för att jobba fram en strategi för framtiden. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0