Två viktiga beslut som kommit bort i mediabrusetI dessa dagar då media endast fylls av rapportering av fruktansvärda terroristbrott, hot och kaos kan det vara bra att påminna om att Riksdagsarbetet pågått i oförminskad takt.

Vi har tex fattat två viktiga beslut som tar steg mot ett mer jämställt samhälle.
Vi har vikt en tredje månad i föräldraförsäkringen och vi har avskaffat vårdnadsbidraget.

Vårdnadsbidraget innebär att staten betalar vuxna för att stanna hemma istället för att delta på arbetsmarknaden. En annan effekt av vårdnadsbidraget är att barn inte får tillgång till förskola och går då miste om den pedagogiska verksamhet och den fritidssysselsättning – med lek och kompisar, som barn behöver.

Vårdnadsbidraget befäster ojämnställd fördelning av det obetalda hemarbetet och får stora konsekvenser då det ända in i pensionsåldern kommer att drabba kvinnor ekonomiskt.

Det är viktigt med ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen på många olika sätt. Jämställdheten på arbetsmarknaden förbättras när arbetsgivaren vet att båda föräldrarna är hemma när barnen är små. Fördelningen av föräldraförsäkringen får effekt för det obetalda hemarbetet och för barnets anknytning– och rätt till – båda sina föräldrar. Vi vill dessutom att barn ska ha rätt till den verksamhet som bedrivs i förskolan. Här har vårdnadsbidraget motsatt effekt

Det var den borgerliga regeringen som införde vårdnadsbidraget som en eftergift till Kristdemokraterna. Nu tas det bort av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet.

När det gäller föräldraförsäkringen var det Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet som utgjorde den riksdagsmajoritet som beslöt att öronmärka ytterligare en månad åt respektive förälder.
Dessa beslut är viktiga steg i riktningen för en modern, valfrihetsinriktad familjepolitik som ökar jämställdheten och uppmuntrar till arbete.

I ett jämställt samhälle måste det vara möjligt att kombinera föräldraskap med förvärvsarbete eller företagande. Vi vill att män och kvinnor ska delta på arbetsmarknaden på lika villkor. Delar man denna vision är vårdnadsbidraget en helt omöjlig tanke.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0