Vår tid största utmaningEuropa och Sverige står inför den största humanitära krisen sen andra världskriget. För Sveriges del är det vår tids största utmaningen.  I detta allvarliga läge är det viktigt att Sverige kan samlas när det verkligen behövs. Särskilt viktigt är det att alla kommuner nu måste ta ansvar för ett värdigt och rättvist mottagande.

Nyanlända välkomnas i dag i många kommuner, stora som små. Men fler kommuner måste göra mer, precis som fler länder i EU måste. Det är viktigt med ett jämnt mottagande i våra kommuner för att integrationen ska gå riktigt bra. Därför är det bra att Moderaterna äntligen sagt ja till en anvisningslag som är en del av den överenskomma insatserna på migrations- och integrationsområdet. 

Många kommuner som hittills tagit ett litet ansvar goda förutsättningar för att lyckas med ett bra mottagande – arbetslösheten är låg och ekonomin god. Danderyd – Sveriges rikaste kommun – tog förra året emot 1,5 nyanlända per 1000 invånare. Att skylla på bostadsbrist är inte okej, efter att i många år ha struntat i att bygga bostäder. I flera av de kommuner som tar emot flest flyktingar råder bostadsbrist men man tar ansvar ändå.

Vi ska ha ett ordnat flyktingmottagande där rätten till asyl värnas men prövas. Där de som får avslag får återvända men där de som beviljas asyl får ett värdigt mottagande och raka vägar in i arbete och samhällsgemenskap. Det handlar om solidaritet och ansvar, men också om att se möjligheterna hos varje enskild flykting som kommer till vårt land. Om några år kan många åka hem till sina hemländer men många kan komma att stanna kvar för att jobba, betala skatt och bidra till välfärden. 

Om vi lyckas kan Sverige bli det land i Europa som har bäst förutsättningar att möta de välfärdsutmaningar som bland annat den demografiska utvecklingen med fler äldre och färre i arbetsför ålder innebär. Det är ett stort ansvar som kräver stora ansträngningar, men vi ska klara av det.Kommentarer
Postat av: Jan

Fast det är ju ingen utmaning för dig som höginkomsttagare. Det är en utmaning främst för de mest utsatta i Sverige som direkt drabbas av de budgetnedskärningar i vård, skola och omsorg som kommunerna tvingas att göra för att kunna hantera de stora flyktingströmmarna.

Det är också, minst sagt, en utmaning för de hundratusentals svältande och sjuka i Afrika och Asien som nu blir utan bistånd eftersom u-landsbiståndet halveras för att finansiera massinvandringen till Sverige och Europa.

Svar: Som tur är så höjs skatten för höginkomsttagare som jag är. Dessutom höjer vi anslagen till skolan, lärarna, sjukvården och äldrevården mm
Monica Green

2015-11-02 @ 06:44:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0