EBT låter DÖ dö och AKB Ebbar utDe borgerliga partierna har på ett djupt oroande sätt lämnat överenskommelsen om hur Sverige ska styras när det inte finns någon tydlig majoritet. Ett handslag som skulle gälla för åtta år hölls inte ens i ett år. Detta har skett utan någon föregående diskussion eller förvarning med dem man ingått överenskommelsen med. 

För oss socialdemokrater var Decemberöverenskommelsen aldrig förstahandsalternativet. Vi hade föredragit mer av blocköverskridande samarbeten. Ovanför allt detta vilar dock ett glasklart löfte från moderaterna och förre statsministern Reinfeldt: den som har det största regeringsunderlaget ska få styra Sverige. Accepterar man inte Decemberöverenskommelsen finns detta fortfarande kvar. Kommer Moderaterna stå fast vid sitt ursprungliga löfte? De borgerliga partiernas agerande kommer att avgöra om vi går mot en mer normal politisk situation eller om de vill kasta ut landet i djup osäkerhet och konflikt i en situation där vi istället behöver stabilitet och samarbete. 

Från samtliga borgerliga partier kommer nu tydliga signaler om att man inte vill ha mer oordning, att budgetreglerna ska respekteras och att man kommer att följa praxis och rösta på sina egna budgetar. Utom från Moderaterna. Anna Kinberg Batra lyckas inte redogöra för hur hon ska styra sitt parti, riksdagens näst största, ska agera i detta nya läge. 
 När Anna Kinberg Batra  överger centrala överenskommelser utan att klara att svara på hur hennes eget parti ska agera imponerar det inte. Vi socialdemokrater har hela tiden visat oss öppna att ta ansvar för Sverige och att samtala med de borgerliga partierna – både samfällt och med enskilda partier. 
Just nu står hoppet till C och fp som i detta läge visat på anvsvarstagande i en svår tid. I en tid när både EBT och AKB låter dö dö för att rädda sitt eget skinn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0