FN 70 årDen 24 oktober firas FN-dagen över hela världen för att uppmärksamma FN:s roll i att främja fred och internationellt samarbete. I år är det 70 år sedan FN bildades men tyvärr är behovet av fred och samarbete större än på länge. UN Women nationell kommitté Sverige finns med på flera olika arrangemang under hela veckan som uppmärksammar kvinnors situation i världen.

Trots de stora utmaningarna finns många glädjeämnen. Beslut och revolutioner som FNs medlemsländer har enats om.  FNs kvinnokonvention, Barnsrättskonventionen och rådet för mänskliga rättighet är några bra exempel.
I slutet av september fattade FN beslut om 17 globala mål för en hållbar utveckling. De nya utvecklingsmålen ersätter de tidigare millenniemålen. Till skillnad från millenniemålen, som framförallt riktade sig till utvecklingsländerna, ska de nya målen nås i alla länder.

UN Women har arbetat aktivt för att jämställdhet ska finnas med bland de nya målen och nu gör de det. Ett fantastiskt glädjande besked, dock gäller det att se till så att vi alla går från ord till handling. Det handlar faktiskt om halva jordens befolkning som inte har lika mycket makt över sina liv som den andra halvan. Det handlar om rätten till sin egen kropp och till sitt liv.

Mål nr 5, av de 17 målen, att ”uppnå jämställdhet” innehåller flera delmål som att utrota våld mot kvinnor, sexuell exploatering, barnäktenskap och könsstympning. Diskriminering av kvinnor och flickor ska upphöra. Kvinnor ska ges samma möjligheter att delta i beslutsfattande inom politik, ekonomi och offentligt liv. Ett delat ansvar för familj och hushåll ska främjas och obetalt hemarbete ska uppvärderas. Kvinnors tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste säkras. Det handlar om rätten till sin egen sexualitet och rätten till sin egen kropp. Bara att bli gravid och att föda barn innebär fortfarande livshotande faror i stora delar av världen.

Så stort grattis till FN både för de 70 åren och för att det gick vägen med de nya målen! Nu får vi tillsammans fortsätta framåt på olika sätt för att se till att vi får en jämställd värld fritt från våld och förtryck.

 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0