ordning och reda på flyktingmottagandetAlla ska känna sig trygga, även de som flyr och de som kommit till vårt land. Det är bra att regeringen och de borgerliga partierna kunde göra en överenskommelse för att stärka det svenska mottagandet av asylsökande och etableringen av nyanlända. Alla har fått ge och ta för att hitta en så bred ö.k. som möjligt. Ett av det bästa är att  alla kommuner dela på ansvaret för mottagandet.

 

Sverige och Europa står mitt i en enorm uppgift att ge människor som flyr från krig, förföljelse och förtryck en trygg tillvaro. Nu har äntligen Socialdemokraterna Miljöpartiet och de borgerliga partierna enats kring sammanlagt 21 insatser.

Regeringen har vid flera gånger bjudit in till blocköverskridande samtal kring hur Sverige ska hantera den pågående flyktingkrisen. Efter valet, i samband med att Decemberöverenskommelsen slöts och för en månad sedan.

Insatserna är att skapa ordning och reda i mottagandet, en bättre etablering och att dämpa kostnadsutvecklingen. Fler länder måste göra mer för att erbjuda människor skydd. Sverige ska stå upp för asylrätten. I tider av kris är den som viktigast. De som flyr från krig och förtryck ska kunna få skydd i Sverige.

Några av de 21 insatserna är:

Lag för att alla kommuner ska ta emot

För att kostnaderna för kommunerna ska fördelas mer rättvist är vi också överens om att alla kommuner ska dela på ansvaret för mottagandet. Lagförslaget skyndas på för att träda ikraft den 1 mars.

Begäran om omfördelning från Sverige till andra länder

 Ansvaret måste delas. Fler länder måste göra mer för att erbjuda människor skydd.

EU behöver omfördela av asylsökande. Det betyder att den som söker asyl i Sverige inte kan vara säker på att få sin sak prövad här, utan kan flyttas över till ett annat EU-land. Sverige har länge tagit ett orimligt stort ansvar i jämförelse med andra länder i EU. Vi är också överens att under tre år införa tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, men undantag görs för kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer.

10 miljarder kronor till kommuner och landsting

Kommunerna får engångssumma på 10 miljarder under 2015. Av dessa går 200 miljoner till civilsamhällets organisationer. Syftet är att säkra kvaliteten i skolan, vården och omsorgen.

Skynda på byggandet av bostäder. Det finns med i vår budget inför nästa år. I samband med denna Ö.K. kan vi vara mer säkra på att förslaget röstas igenom i Riksdagen

 

läs hela Ö.K.n här

http://www.socialdemokraterna.se/upload/Rapporter/Insatser%20med%20anledning%20av%20flyktingkrisen.pdf

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0