Stöd kvinnor på flyktEnligt UNCHR:s flyktingkommissariat var bara drygt 10 procent av de flyktingar som kom över Medelhavet år 2014 kvinnor. Ändå är det lika många män som kvinnor som flyr. Män och kvinnor lider fruktansvärt i de krig som pågår. Kvinnor tar oftast ett största ansvar för barnen, för att skaffa rent vatten, mat, hitta toalettmöjligeter, kunna tvätta sig när de har mens, föda barn och ge värme år barnen. Kvinnor blir ofta utsatta för våld och sexövergrepp. Enligt Migrationsverket har drygt 50 000 män och drygt 20  000 kvinnor sökt asyl i Sverige hittills under 2015. 

Vad sägs om mer empati och förståelse för de kvinnor som är på flykt? 
När ska vi äntligen se fler aktiva kvinnor i fredsprocesser som vi är så många som drivit i och med  med FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor fred och säkerhet?


Nu behöver kvinnor ha skydd vid ankomst till Sverige, hjälp med boenden, stöd för kvinnor som är gravida eller har små barn, och hjälp till kvinnor som utsatts för våld och övergrepp.


Ökat stöd till kvinnoorganisationer i Sverige och  i konfliktområden samt mer stöd till kvinnojourer som tar emot kvinnor och flickor som har utsatts för våld och människohandel.

Dessutom behövs akuta insatser för att motverka sexuella övergrepp och människohandel i flyktingläger och i konfliktområden.

Kort sagt; stöd kvinnor på flykt 

Kommentarer
Postat av: Krister Rosengren

Det är ju nästan en form av könsrasism du föreslår.
Empati ja, men inte mer empati för just kvinnorna.

2015-10-31 @ 12:19:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0