Hjälp både här och därI  den kommande budgeten höjs anslaget till humanitärt bistånd. 2015 Regeringen ger ytterligare 380 miljoner kronor till humanitärt bistånd genom FN och Sida. Pengarna går till akut hjälp i samband med kriser och katastrofer.

Sverige har en lång tradition av att engagera sig i omvärlden på olika sätt. Vi har drivit på för att få biståndsnivå på en procent av BNP. Bistånd innebär just hjälp på plats eftersom vi vet att det är oerhört viktigt att hjälpa till i oroshärdar. Vi har engagerat oss djupt i FN:s arbete för att bekämpa fattigdom i olika länder, vilket också innebär hjälp på plats. 
Vi har även skickat fredsbevarande styrkor till många länder för att hjälpa till att skapa fred och ordning i stället för kaos och krig. En stolt tradition som vi ska fortsätta med. 

I Syrien har mer än 4,5 miljoner har flytt landet. Nästan alla ca 95 procent, befinner sig i de närliggande länderna Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten. 

Trycket på dessa länder är enormt och vissa av grannländerna har börjat vidta åtgärder för att stoppa flyktingar från att ta sig in i landet och tvingar dem tillbaka till inbördeskrigen. Därför är det oerhört viktigt att hjälpa på plats med SIDA, FN och andra organisationer. 


Men det sagt måste vi även vara tydliga med att ökat humanitärt bistånd inte kan ersätta hjälp här hemma i Sverige. Vi måste klara av att ett varmt välkomnande till de som flytt från krig och förtryck.

Det finns rasistiska partier som försöker påstår att det räcker med att hjälpa på plats, inget kan vara mer fel. Tvärtom är det så att de som flytt måste få hjälp. 
Miljoner människor är på flykt undan krig och fruktansvärd terror, människor som tvingas fly undan bomber med sina barn i famnen. På vägen har de riskerat de sina liv i trånga lastutrymmen, i containrar, i sjöodugliga båtar. Alla klarar sig inte men inga barn, kvinnor eller män ska behöva drunkna i medelhavet.  

Trots det oerhört dystra läget och den oroliga värld vi har vi de senaste veckorna sett solidaritet. Människor är trötta på rasism, själviskhet och egoism.  Ingen kan göra allt, alla kan göra något. 
Det går att bidra på olika sätt, det är utmärkt men det behövs hållbara politiska beslut för att det ska klara denna utmaning. 


Det är oförskämt att kommuner påstår att de inte får plats med flyktingar, fattiga kommuner kan inte göra allt. Lika dant är det på EU nivå, alla länder måste ta sitt ansvar. Sverige kan inte göra allt.

Med andra ord vi måste hjälpa både här och där. Generöst men med ordning och reda. 


Kommentarer
Postat av: uk

http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21395021.ab

"Värstingkommunen Hammarö har blandat, men S-lett politiskt styre. Kommunfullmäktiges ordförande Leif Bergman (S) hävdar att bostadsbristen satte stopp för fler nyanlända"

2015-09-12 @ 08:33:12
Postat av: Krister Rosengren

"Värstingkommunen Hammarö har blandat, men S-lett politiskt styre. Kommunfullmäktiges ordförande Leif Bergman (S) hävdar att bostadsbristen satte stopp för fler nyanlända."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21395021.ab

Svar: Tack för påpekandet,
Monica Green

2015-09-12 @ 08:34:33
Postat av: Sven Törnquist

Med tvingande lagar kanske moderatledda kommuner efter nästa val är SD ledda. Vad händer i ett sådant läge? Vore det inte bättre att sansa sig i tid och ge SD inflytande redan nu?
DÖ upplevs som ett demokratin kringgås och sedan DÖ sjösattes har SD fördubblat sina sympatier.

Enligt mitt sätt att se det så stoppar ni huvudet i sanden och hoppas att montret skall försvinna.
Om ni märker att allt ni gör förvärrar situationen borde ni väl åtminstone fundera på om ni kanske gör fel.

Att hjälpa romer i närområdet istället för att låta dem tigga utanför varje butik i Sverige, var en konstruktiv idé. Problemet ni har är att ni är så hopplöst fast i era dogmer att allt ni gör gynnar SD. Det blir komiskt när ni presenterar deras idéer som era egna.

Gör ni något gynnar ni SD
Gör ni inget gynnar ni SD

Det enda sättet att hindra ytterligare framgångar för SD är att ge dem inflytande. Då kan ni skylla dåliga beslut på dem.

2015-09-12 @ 08:46:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0