Högskolan i Skövde - just in time!Dagens tematräff på Högskolan i Skövde kunde inte komma lämpligare. 
Tillsammans med representanter från kommuner i Skaraborg, gymnaisesamordnare, arbetsförmedlingen, rektorer och utbildningsutvecklare diskuterade vi möjlighet till högre utbildning oavsett bakgrund. 
Det var ett ypperligt tillfälle eftersom regeringens budget med högre ambitioner för utbildning och det livslånga lärandet presenterades idag. Budgeten innehåller investeringar i 14600 fler högskoleplatser tillförts högskolan 2019. För 2016 innebär utbyggnaden att resurserna till universitet och högskolor med 2 900 helårsstudenter och dessutom innebär det extra anslag till högre kvalité. Budgetpropositionen innehåller även forskningsanslag till sådana högskolor som Skövde.  Det är tydlig signal från regeringen om åtgärder den märkliga snedfördelning av forskningsanslag som drabbar de nya lärosätena så hårt. 

Dessutom ska jämställdhetsintegrering ska införas i hela universitets- och högskolesektorn. Regeringen kommer helt enkelt använda regleringsbreven för att meddela lärosätena hur mycket man förväntar sig att andelen kvinnliga professorer ska öka på varje universitet och högskola. För Högskolan i Skövde är det här en välkommen satsning, enligt rektor Sigbritt Karlsson. 

För att fler behöriga sökande ska kunna genomgå högskoleutbildning föreslår regeringen en utökning av resurserna i hela landet.

Budgetpropositionen är ett steg bort från den politik som under senare år har dränerat de nya lärosätena på resurser. Det är ett mycket välkommet trendbrott för Högskolan i Skövde och alla andra nya högskolor och universitet. Tillgång till högre utbildning och forskning ska vara lika god oavsett var i Sverige man befinner sig. Det är en förutsättning för att Sverige ska vara delaktig i den globala utvecklingen.

Kommentarer
Postat av: Krister Rosengren

Det är ju överskott på kvinnliga studenter på universitet och högskola. Hur får vi jämställdhet?

2015-09-21 @ 20:56:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0