I nöden prövas vännen
Visst behöver vi alla lugn och ro, mat och trygghet. I Sverige är vi vana vid att få äta oss mätta, vi har en gemensam välfärd och ett sammanhållet samhälle. Men under de senaste 10 åren har arbetslösheten och skillnaderna ökat igen, fattigdomen har kommit tillbaka eftersom ersättningarna till arbetslösa och sjuka har sänkts osv. 
I dessa tider finns det grogrund för rasism och främlingsfientlighet. 
Den Svenska modellen har fått sig en knäck och vi med det liknar allt mer andra Europeiska länder. Ändå är det ingenting mot vad som andra får uppleva.

Krigen, fattigdomen, hunger och konflikter sprider sig och människor flyr för sina liv. 
De senaste dagarna har vi fått ta del av fruktansvärda händelser med barn, kvinnor och män som försöker ta sig in i Europa. Den döda syriske flyktingpojken Aylan Kurdi blev bara tre år. Nästan hela hans familj drunknade när de försökte nå tryggheten. Det är så fruktansvärt att det blir svårt att förstå.
Det går inte att ha koll på hur många barn som drunknat i Medelhavet. 
I Syrien har mer än 4,5 miljoner har flytt landet. Nästan alla ca 95 procent, befinner sig i de närliggande länderna Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten. 

Trycket på dessa länder är enormt och vissa av grannländerna har börjat vidta åtgärder för att stoppa flyktingar från att ta sig in i landet och tvingar dem tillbaka till inbördeskrigen.

Samtidigt har rasismen, fascismen och nazismen brett ut sig i vårt samhälle och i hela Europa. I Sverige har vi ett rasistiskt parti i vår riksdag. De ökar på främlingsfientligheten och skräms utan att ha några lösningar på utmaningar som är oerhört svåra i den oroliga värd vi lever i.
Att de dessutom försöker påskina att det skulle räcka med att hjälpa på plats för att köpa lättköpta poänger är både skamligt, hjärtlöst och oanständigt.

Förhoppningvis får de uppskakande bilderna en annan effekt, nämligen att solidariteten, viljan att ställa upp och bidra vinner över hjärtlösheten. Det finns hopp om mänskligheten. 

I nöden prövas vännen. Är du vän eller ovän med de som flyr från krig och svält? 

Kommentarer
Postat av: Leif

Jag tycker inte Sverige liknar länderna i övriga Europa. Danmark känns t.ex. mer välmående och välordnat vid en jämförelser. När man är på semester i andra europeiska länder går t.ex. tåg och bussar nästan alltid enligt tidtabell medan de i Sverige oftast är försenade. Den gamla bilden av att Sverige var Europas mest framstående land slutade gälla någon gång på 80-talet. Sen har det bara gått utför.

2015-09-04 @ 17:36:40
Postat av: Bodil Carlsson

Ja, Leif, det har du rätt i. Men vad är orsaken? Det var inte syriska flyktingar som sålde ut järnvägen i Sverige! Inte somalierna som kommunaliserade skolan och polisen! Inte kurderna som sänkte A-kassan och lät privata skojarföretag ta sig in på den s k jobbcoachmarknaden. Sveriges skifte från en sorts land till ett nyliberalt halvparadis med växande klyftor är den mest radikala förändring som något europeiskt land har sett de senaste decennierna. Självklart är det det, som SD vill tjäna politisk cash på. Men ansvariga för förändringen är väl faktiskt svenska politiker? Och fortfarande är det så, att det här landet har råd att hjälpa till. Som min gamla mamma sa på sextiotalet, när hon skänkte 40 kr av sin månadslön på 800 till Rädda Barnen: "Det finns dom som har det sämre än vi." Så, Monica Green - vad gör SAP i Skövde för att organisera ett Welcome Refugees här också?

2015-09-05 @ 09:20:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0