Utbildning ger jobb
Genom att investera i utbildning och i människors kunskap tar vi oss an såväl frågan om den höga arbetslösheten som arbetsgivares svårigheter att rekrytera personal. Det är en politik som stärker människors ställning på arbetsmarknaden samtidigt som den stärker vårt lands ekonomi.

De som gått gymnasiet har mycket lättare att få jobb än de som inte gjort det. Lika dant är det med yrkesutbildningarna, de som har gått en yrkesutbildning har lätt att få ett bra jobb inom det område hen är utbildad till. Trots detta har vi under många år sett att ungas intresse för att läsa en yrkesutbildning på gymnasiet har sjunkit. Samtidigt finns många arbetsgivare som söker efter personer med rätt utbildning.

För möta matchningsproblemen, säkra kompetensförsörjningen och samtidigt få människor att känna sig trygga på en föränderlig arbetsmarknad, räcker det inte med tillgång till god utbildning när man är ung. Därför investeringar vi i vuxnas möjligheter till utbildning. 19 200 nya platser i komvux och yrkesvux, en 20 procentig ökning av platserna på yrkeshögskolan och kring 7 000 nya platser i folkhögskolorna gör att fler människor kan få de kompetenser som krävs för att kunna ta de jobb som finns. Det gör även att de branscher som idag har brist på arbetskraft, kommer ha lättare att rekrytera.

Dessutom finns satsningar på att förbättra kvaliteten i det arbetsplatsförlagda lärandet, stärka studie- och yrkesvägledningen och annat för att öka intresset för yrkesutbildningarna bland unga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0