Fortsättning på att Sverige är påväg åt rätt hållUnder åtta år sänkte den tidigare regeringen skatterna med 140 miljarder kronor. Följden blev ett stort hål i de offentliga finanserna, en eftersatt välfärd och större ojämlikhet. Det går inte att sänka skatterna så mycket utan att det också märks i barnens skola, i vården och i äldreomsorgen. De fyra borgerliga partierna har sedan dess föreslagit sammanlagt 64 miljarder kronor i skattesänkningar med ytterligare nedskärningar i välfärden som följd. Är det lärarna, barnskötarna eller undersköterskorna som Moderaterna tycker är överflödiga?

Vi vill utveckla den svenska modellen som bygger på hårt arbete, en stark generell välfärd och ett land som håller ihop. Regeringen har investerat kraftigt i jobb och utbildning för hela Sverige. Detta är viktigt inte minst för nyanländas etablering. I vårbudgeten föreslår regeringen en rad satsningar om drygt 500 miljoner kronor under 2016 för att ge nyanlända goda förutsättningar att snabbt ta sig in i det svenska samhället. Kompetenskartläggning och validering av utländska utbildningar förstärks så att arbetsförmedlare och arbetsgivare lättare kan få en bild av individens kunskaper. Ett nytt i raden av snabbspår för nyanlända lanseras, denna gång för entreprenörer.

För att stärka möjligheterna att lära sig svenska avsätts ytterligare medel för att stärka kvaliteten inom SFI och för folkbildningen. Regeringen vill också att förbättra möjligheterna att kombinera jobb och utbildning för nyanlända. Vi ska på ett bättre sätt ta tillvara den kompetens som många av de människor som nu kommer till Sverige besitter.

Dessutom, i höst lägger vi fram förslag om att stärka välfärden med 10 miljarder kronor årligen till kommuner och landsting. Det skapar nya jobb i hela landet och innebär många fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar det ökade tillskottet en möjlig ökning på över 30 000 sysselsatta i välfärden. Så utvecklar vi den svenska modellen. 

Det skulle inte vara ansvarsfullt att gå fram med kraftiga nedskärningar eller höjda skatter för att finansiera de tillfälliga utgifterna med anledning av migrationen, det är också något som både Finanspolitiska rådet och Konjunkturinstitutet håller med om. Redan i höstas avgjorde regeringen och de borgerliga partierna att det var lämpligt att frångå krona-för-krona-principen för att hantera flyktingkrisen.
Moderaterna sprider myter om ”ökade bidrag”. Visst är det så att fler födda barn, fler pensionärer och fler som studerar svenska för invandrare leder till ökade kostnader. Men lösningen på detta är att bedriva en politik som leder till att fler kommer i arbete och kan bidra till den gemensamma välfärden. Inte att skära ner på barnbidrag, pensioner och svenskutbildning för att råd med fler skattesänkningar.

På bara ett år har regeringen kraftigt minskat underskottet den ärvde av den borgerliga regeringen och kommer fortsätta föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Men att kraftigt strama åt ekonomin med 40 miljarder i närtid är inte ansvarsfullt – tvärtom. Moderaterna prioriterar skattesänkningar och nedskärningar. Vi socialdemokrater ett samhällsbygge med en politik som tar ansvar för Sverige och visar.

Kommentarer
Postat av: Jan

Vad bra! Grattis! Sverige går som tåget tydligen. Framtiden ser ljus ut. Tack vare den duktiga framtidsregeringen. Hurra!

2016-04-26 @ 22:18:24
Postat av: Leif Andersson

Genom att kraftigt höja fastighetsskatten samt stegvis avveckla ränteavdragen vilket till största delen slår mot höginkomsttagare så skulle problemet vara löst och det skulle inte behöva lånas en enda krona för de ökade migrationskostnaderna.

2016-04-26 @ 22:18:34
Postat av: Per

Monica Green: Det är lätt att säga tulipanaros:
"Men lösningen på detta är att bedriva en politik som leder till att fler kommer i arbete och kan bidra till den gemensamma välfärden" Innan S och/eller andra partier har hittat den politiken så är "att skära ner på barnbidrag, pensioner och svenskutbildning" det enda som återstår om Sverige inte ska låna mer.
"Det är billigt att låna nu" skriver och säger många. Nu ja, "Get them hooked, get them paying". Självklart ser det internationella kapitalet gärna att Sverige skuldsätter sig upp över öronen så att de sedan kan dra till tumskruvarna genom att höja räntorna, bara lite i taget.

2016-04-27 @ 17:05:02
Postat av: Per

Leif Andersson: Alla skattehöjningar är skattehöjningar. De pengar dina förslag på skattehöjningar skulle dra in skulle kunna användas på många sätt. Kostnaderna för migrationen ska ställas mot vad dessa pengar annars hade kunnat användas till, av samhället och/eller av dem som betalar skatt.

2016-04-27 @ 17:11:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0