Intressanta dagar med OECD i TokyoJust nu har jag förmånen att representera Riksdagens finansutskott på OECDs möte i Tokyo.
Här samlas parlamentariker och tjänstemän från 25 länder och diskuterar aktuella ekonomiska händelser i världen. Det är oerhört intressant.
Först fick vi en globalutblick om ländernas ekonomiska tillstånd och möjligheter av OECDs generalsekretare Angel Gurría.
Den globala BNP-tillväxten 2016 väntas bli något högre än 2015 men det går långsammast. Prognoser har återigen reviderats ned. Tillväxten mattas i många tillväxtekonomier och en blygsam återhämtning i utvecklade ekonomier. Handeln är fortast svag och det saknas investeringar som kunde få fart på världsekonomin. Tillväxttakten i de nya asiatiska ekonomierna förblir relativt stabil , även om risker kvarstår i samband med nedgången i Kinas ekonomi. 

Sedan fortsatte vi med jämställdhet som en tillväxtfaktor. Vi fick en genomgång av ländernas förmåga att ta tillvara den tillväxtpotential som det innebär att kvinnor deltar i arbetslivet i samma utsträckning som män. En del länder skämdes nog när det visades svart på vitt hur det stod till med representation, möjlighet att påverka, avsaknad av barnomsorg och äldreomsorg.
Men trots att Sverige och de nordiska länderna i de här sammanhangen sticker ut är det oerhört trist att vi fortfarande har genderlönegap, skevt uttag av föräldraförsäkring och manliga maktstrukturer. 
Jag fick möjlighet att presentera Riksdagens arbete med jämställdhet och berätta om varvade listor med mera. Naturligtvis tog jag chansen och berättade om UN womens särskilda satsning med mön för jämställdhet "Heforshe".

Sedan fortsatte programmet men en riskanalys av olika länder. Det var också vansinnigt intressant. I morgon ska vi fördjupa oss i Asiens tillväxt, det ska bli spännande. 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0