Spännande utmaningar.
Idag hade vi ett otroligt intressant gruppmöte med den socialdemokratiska Riksdagsgruppen.
Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson gjorde strålande inledningar om Svenska modellen och om den kommande budgeten. Det är bra att sysselsättningen ökar och att arbetslösheten går ner. Men naturligtvis kan vi inte vara nöjda. Vi behöver utveckla jobbsatningarna ytterligare och snabbare etablering för nyanlända. Vi behöver höja kunskapsnivån och satsa på en bättre skola.

Vi gör en historisk satsning på välfärden. 
Det blir en investering på 10 miljarder per år så att kommuner och landsting kan anställa fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrken. Detta är den största satsningen på att utveckla den svenska modellen på flera årtionden. 

Pengarna kommer inte att öronmärkas, utan det kommunerna och landstingen kommer att utifrån sina lokala förutsättningar besluta hur resurserna ska användas.

Mot denna satsning på att utveckla välfärden står fyra borgerliga partier, som sammantaget vill sänka skatten med 64 miljarder kronor förutom de 140 miljarderna som de redan genomfört.


Borgerliga skattesänkningar har under åtta år lett till en alltmer slimmad offentlig sektor. Sjukvårdspersonal, omvårdnadspersonal och socialsekreterare går på knäna. Det är tydligt att det behövs ett tillskott. Höstens flyktingmottagande krävde stora extra insatser, då försvann de små marginaler som var kvar. 

Fakta: Välfärdsmiljarder
Vi investerar i 10 miljarder kr per år för att höja kvaliteten i välfärden i Sveriges kommuner och landsting. Det genererar mer än 10 000 nya jobb i hela landet och innebär många fler lärare i skolan, personal i vården, i äldreomsorgen och socialtjänsten.
Kommuner och landsting som tagit ett större ansvar för flyktingmottagandet har ett ökat behov av investeringar i välfärden just nu. Därför viktas de tio välfärdsmiljarderna till dessa kommuner och landsting inledningsvis. Den exakta fördelningen kommer att presenteras nästa vecka.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0