Stolt och förvånad
Det är med stolthet jag lyssnar på Ardalan Shekarabi som i Sveriges Riksdag slår fast att svenska löner och svenska villkor ska gälla på den svenska arbetsmarknaden.

Samtidigt blir jag förvånad över de borgerligas företrädare i riksdagsdebatten, över deras avsaknad av insikt vad konkurrens på lika villkor innebär för våra företagare. Eller också borde jag inte bli förvånad när borgerliga företrädare försöker bläddra bort korten. 

Vi gör det möjligt att ställa krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Det är anmärkningsvärt att Moderaterna vill ha sämre trygghet, dumpade löner och bristande försäkringsskydd. Det är märkligt att inte alla partier ser det som en självklarhet.

I dag finns det yrkesgrupper som inte kan leva på sin lön och där det offentliga dvs kommuner, regioner, landsting, statliga myndigheter och bolag, har en stor del av ansvaret.

Så kan vi inte ha det.

När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges radios granskning av taximarknaden förra året. När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen. Länge har svenska regeringar ignorerat rapporter om att det offentliga, inom ramen för upphandlingar, bidragit till social dumpning. Offentliga Sverige upphandlar varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor varje år .
 
Vi ska höja ambitionsnivån när det gäller offentlig upphandling. Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. 

Med den svenska modellen ska vi ordning och reda gälla på arbetsmarknaden.
Svenska löner och svenska villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige oavsett var hen kommer i från.

Vi ska ha krav på kollektivavtal i de nya upphandlingslagarna dvs svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad!
 
Vi tar gärna debatten om vikten av en väl fungerande offentlig upphandling och hur vi kan säkerställa att skattemedel som bekostar offentligt upphandlade kontrakt inte ska kunna skapa social dumpning.

Sverige ska ha ett modernt, hållbart och rättvist arbetsliv. Ett viktigt steg i den riktningen är att arbeta för att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige.      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0