Välkommen vårbudget - samhällsbygget!
Just lyssnat på Magdalena Anderssons presskonferens om vårbudgeten. Hon presenterar possitiva siffror för såväl tillväxten som den sjunkande arbetslösheten. Med den svenska modellen som grund ska vi pressa ner arbetslösheten, kunskapsresultaten i skolan ska förbättras och kvalitén i äldreomsorgen ska höjas.

Det går bra nu. Tillväxten under 2015 var drygt 4 procent, vilket är klart över den genomsnittliga tillväxten i Sverige de senaste tjugo åren. Tillväxten var också hög i jämförelse med många andra länder, till exempel USA och Tyskland. Arbetslösheten minskade betydligt under 2015 och är nu cirka 7 procent. Det är den lägsta nivån på sju år. Även ungdoms- och långtidsarbetslösheten minskade påtagligt 2015.
Nu har vi en mer ansvarsfull finanspolitik och underskottet har minskat kraftigt sedan regeringen tillträdde. 
 
Regeringens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020 ligger fast. Investeringar i jobben görs på vår jobbagenda innebär satsningar på kompetens, utbildning och matchning, investeringar för framtiden i bland annat bostäder och infrastruktur samt en aktiv näringspolitik för fler och växande företag. Satsningar på välfärden är också en viktig del av jobbpolitiken.
Vi ska ha en jämlik kunskapsskola med tid för varje elev.

För att leda den internationella utvecklingen skärper Sverige den nationella klimatpolitiken ytterligare och minskar utsläppen.
 
Vi prioriterar ett samhällsbygge där välfärden stärks och förutsättningarna ges att anställa fler inom välfärdens verksamheter. Vi  fortsätter arbetet med att beakta jämställdhetsperspektivet i alla delar av utformningen av politiken, och genomför också särskilda satsningar.
 
 Migrationsverket får kraftigt ökade anslag för att asylsökande får ett vänligt mottagande. Dessutom ska förutsättningarna för nyanländas etablering i Sverige förbättras. 
 
För att underlätta etableringen görs extra språkinsatser och en kompetenskartläggning för asylsökande samt validering för nyanlända genomförs. Ett nytt snabbspår för nyanlända entreprenörer inrättas.
 
Även Polismyndigheten tillförs ytterligare medel för detta ändamål 2016. Polisen ges ökade resurser, närpolisen förstärks och arbetet mot hatbrott prioriteras. Arbetet mot terrorism förstärks bland annat genom att Säkerhetspolisen ges utökade resurser. Därutöver ges Migrationsverket förstärkta resurser för att öka säkerheten på asylboenden.

I eftermiddag berättar vi om hur mycket pengar varje kommun får i vår investering i välfärden. Men klart redan nu är att det blir möjligt att anställa fler lärare, fler socialsekreterare och fler personal inom äldrevården.

Kort sagt en välkommen vårsatsning från Magdalena Andersson med flera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0