Dags för en kvinna som FNs generalsekreterare

 


Det finns flera duktiga kvinnor som kan ta över efter Ban Ki-moon som FNs generalsekretarear. Märkligt att det fortfarande finns debatörer som måste poängtera " att det inte viktigast med en kvinna utan en duktig person" Givetvis ska vi ha den bästa, oftast är det kvinnor som inte fått chansen i denna patriarkala struktur.
Efter 70 år av manliga generalsekreterare, är ”hög tid” att nästkommande blir en kvinna säger Ban Ki-Moon. Liknade uttalande kommer från Jan Eliasson. Helt i Heforshes anda dvs att männen nu ska stå upp för kvinnorna och för en jämställd värld.

Att den nionde generalsekreteraren finns det ett enormt stort engagemnag för i hela världen. Det vote fantastiskt om såväl säkerhetsrådet som hela världssamfundet tog tillfället i akt för jämställdhet och visar på att kvinnor kan ta de högsta positionerna. Då skulle vi kunna slå igenom även detta glastak. 

Det finns en stark önskan över hela världen om att nästa person att leda FN ska vara en kvinna med stora erfarenheter i frågor som rör jämställdhet, fred, utveckling, rättvisa och mänskliga rättigheter. Både UN women med Pumzile i spetsen och Svenska FN förbundet tycker att det är dags med en kvinna efter åtta män sedan organisationens bildande 1945. Jag kan bara hålla med som ordförande för UN womens Nationella kommitté i Sverige ser jag stora möjligheter till att vi lyckas denna gång.

Det finns många bra kandidater, både män och kvinnor med lång erfarenhet, utmärkt kompetens och kunskap så det går inte att påstå att det inte finns kvinnor att välja på. 
 
Nu finns en möjligheten att ta nästa steg i jömställdhetskampen -
Min uppmaning är TA den möjligheten. 
läs mer http://www.unwomen.se/nyheter/fn-maste-agera-foredome-valet-av-ny-generalsekreterare-nu-finns-en-mojlighet-att-sta-upp-jamstalldhet/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0