Hösten är här - dags att börja blogga!Med tanke på att augusti hittills varit kallare och regnigare än på mycket länge så känns det som tidig höst.   Alltså är det hög tid för mig att börja blogga igen efter några veckors sommaruppehåll.

Det har hänt väldigt mycket i sommar. Fruktansvärda terroristdåd i södra Frankrike, uppror i Turkiet, upptrappning av Daesh/IS krig i Syrien, kvinnor på flykt, massmord och oroligheter i vår omvärld gjorde att jag längtade efter nyhetstorka och lösningar på krigshetsen.

I Sverige har sexuella trakasserier fortsatt både på musikfestivaler, i hemmen, på arbetsplatser och i det offentliga rummet. Det är ett stort samhällsproblem. 
Sexuella övergrepp är tyvärr inte något nytt och är lika stort om inte större utanför festivaler. Men det är utmärkt att det uppmärksammas där det finns många ungdomar som vill ha roligt, lyssna på musik och umgås med vänner. 
Det är dock viktigt att inte lägga ansvaret på de utsatta. Vi måste jobba både på kort och lång sikt dels med stöd till utsatta och synliggörande av vad det innebär att tafsa, trakassera och våldföra sig. Dels betydligt mer med förebyggande information, normkrititiska samtal, kompetensutveckling och stöd. Hela samhället har ett ansvar, skolan, ungdomsmottagningar, fritidsgårdar, föräldrar, föreningsliv och civilsamhälle, arbetsmarknadens parter osv. alla kan göra mer.

Nu när skolorna drar igång igen har vi all anledning att fokusera på mänskliga rättigheter, jämställdhet, roller, normer, värderingar som stödjer och lyfter istället för slår i sär och söndrar. 

Vi har mycket att ta tag i, jag ser fram emot en intressant höst med ny energi.
Vi ses i vimlet, på nätet och i debatterna. 
Tänk på att jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet. Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0