Tillsammans gör vi skillnad


Som vanligt efter en dag med UN Womens nationella Kommitté Sverige är jag oerhört peppad och imponerad över den oehörda samlade kunskap som styrelsen sitter på. Erfarenhet från Internationella engagemang, jämställdhetsexperter,  erfarenheter från stora och små organisationer, offentliga och privata företag, pålästa, seriösa och engagerade kvinnor och män från norr till söder. 
 
Att få leda en sådan organisation är en ynnest.
 
 
Annars är det en ganska dyster situation just nu när det gäller jämställdhet. Kvinnors utseende, klädsel och kroppar är i fokus istället för att få bukt med männen som förtrycker, förbjuder och förbannar.
Det är männen som slår (en överväldigande majoritet), det är männen som startar krig och männen som bestämmer. På så sätt upplever vi en backlash av jämställdhetsarbetet. Vi behöver alla kavla upp ärmarna och stå upp för en feministisk värld.
 
Då känns det extra bra att få lyssna och diskutera med UN women entusiasterna. Vi diskuterade hur Sverige och världen ska få stopp på mäns våld mot kvinnor och våra återkommande aktiviteter  där den 25:e i varje månad är Orange Day dvs FNs dag mot mäns våld mot kvinnor. Det händer mycket spännande grejer med vår samarbetspartner 2life. Det känns bra. 
 
Vi tog även upp Kvinnokonventionens tillämpning i Sverige och vikten av att fler kvinnor känner sina rättigheter och männens uppgift att ta eget ansvar. Det gör vi bl.a genom Heforshe. 
 
Vi hann även med en första inblick i uppföljning av de globala målen där jämställdhet särklit lyfts fram både som eget mål och i genomsyrar de andra målen.
 
Naturligtvis lyfte vi UN womens insamlingar till flyktingkvinnor.  Det är full möjligt att stödja kvinnor och flickor i konflikter, katastrofer och fredsbyggande bl.a genom att ge en donation eller gåva. 
Läs mer på http://www.unwomen.se/engagera-dig/skank-en-gava/
 
Jag ser fram emot en intressant och intensiv höst med mina kollegor.
läs mer http://www.unwomen.se/
Tillsammans gör vi skillnad
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0