Äntligen årliga lönekartläggning igen!Lagom till den årliga fotograferingen som visar att kvinnor lönediskrimineras, tar regeringen ett viktigt verktyg för att komma tillrätta med slentrianmässiga löner för kvinnor. Nu skickas en lagrådsremiss med förslag att återinföra årliga lönekartläggningar.

Förra året var löneskillnaden mellan kvinnor och män 13,4 %. Det innebar att kvinnor arbetade gratis efter kl. 15:56 varje dag. (Räknat på en arbetsdag mellan kl. 08 och 17). Män har som vanligt betalt hela dagen. 

15:56-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer som tillsammans arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen. 

Ett av kraven från 15:56-rörelsen är årliga lönekartläggningar, nu uppfylls det kravet. 

Det var den gamla borgerliga regeringen som avskaffade kravet på årliga lönekartläggningarna år 2009, nu återinförs det och ytterligare ett vallöfte kan bockas av. 

Årliga lönekartläggningar var effektivt för att komma åt de osakliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Kvinnor tjänar i snitt 4 500 kronor mindre än män varje månad. Varje arbetat år får kvinnor alltså en snittlön som är 54 000 kronor lägre än mäns, därefter följer förstås också lägre pension resten av livet.

Genom årliga lönekartläggningar kan arbetsgivare snabbt upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader. Granskningar gjorda av Diskrimineringsombudsmannen och den tidigare Jämställdhetsombudsmannen visar att metoden fungerar. Där lönekartläggningar görs är skillnaden mellan kvinnors och mäns löner mindre än där metoden inte används.

Årliga lönekartläggningar innebär att löner och andra anställningsvillkor granskas för alla arbetsgivare samt att arbetsgivare med minst 10 anställda ska göra handlingsplaner för jämställda löner.

Detta är ytterligare ett steg i rätt riktning för jämställda löner. Äntligen! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0