Efter kl. 15:57 jobbar kvinnor gratis

 
 


Lönegapet mellan kvinnor och män är 13,2%. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17 innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 15:57. Igår skrev jag om att regeringen återinför årliga lönekartläggningar.  Idag var det dags för den årliga fotografering på Sergels torg i Stockholm. På plats för att manifestera för jämställda löner var bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér.
15:57-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund,  kvinnorörelsens organisationer och kvinnolobbyn som kämpar för att även kvinnor ska få lön hela dagen. Sedan rörelsen bildades för fyra år sedan har lönegapet minskat med ynka 1,1 procentenheter. Det är på tok för långsam utveckling. 

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Fortfarande tjänar genomsnittskvinnan 4400 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad. Eftersom kvinnor också jobbar mer deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv.

15:57-rörelsen vill göra någonting åt det här, och vi ställer krav:

Nu införs årliga lönekartläggningar för alla arbetsgivare med tio eller fler anställda, det är utmärkt. Men det behövs attitydförändringar, jämställd föräldraförsäkring, stopp för de som kräver lägre löner och synliggörande av de strukturella löneskillnaderna mm. 


Efter kl. 15:57 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0