Stoppa lynch-mobbar och andra mörka krafterInnan mörkret fallet: ska 30-talet hinna i kapp oss? Skriver Björn Elmbrant om det politiska läget under 1920-talets slut och början av 1930-talet. Nazisternas väg till makten i Tyskland och socialdemokratins och fackföreningsrörelsens totala oförmåga att stoppa dem är skrämmande. 
Då genomförde socialdemokraterna i Sverige en krispolitik som lade grunden för folkhemmet. Det var genom förhandlingar med Bondeförbundet, dåvarande Centerpartiet, som den svenska demokratin kunde räddas. 
När jag var aktiv i SSU i Lidköping fick jag höra talas om hur arbetarrörelsen handgripligen stoppade Nazister som ville genomföra möten på torget Lidköping. Säkert finns det liknande berättelser om hjältar på 30-talet runt omkring i Sverige. Vardagshjältar som ville ha kvar och utveckla demokratin och folkhemmet. 

Nu finns många oroväckande likheter med det som skedde på 30-talet. Vi måste vakna upp och ta fajten. Inte gå i fällan som helgens Lynch-mobb.
Stefan Sjödin skriver på Facebook att han ser gamla vänner som vill utestänga ”invandrare för att värna kvinnors rättigheter. Han påminner om att vissa vädrar sina åsikter genom att dela inlägg av lösryckta citat om bråk på asylboenden. 
Dela inte lösryckta fragment som bara bidrar till polarisering och ondska. 
• Bråk på asylboenden förekommer. Liksom på svenska skolor! Liksom i svenska familjer. Hot och våld på asylboenden är problem som måste tas på allvar och hanteras – men dela inte den typen av nyheter för att splittra och demonisera. Gå inte i den fällan! 
• Det här är en tid för att inkludera och hjälpas åt! Inte att utestänga. Inte att låta rädsla styra.  
Engagera dig om du vill, och formulera dina åsikter som du vill, men försök att behålla din humanism och nyfikenhet". Så långt Stefan Sjödin.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Du och jag kan stå upp för alla människors lika värde, för jämställdhet, solidaritet. Vi kan säga stopp till fascistiskta lynchmobbar som påstår att de skyddar kvinnor. Vi är #inteerkvinna, vi vill inte bli "skyddade" av ku klux klan liknande nazister som skrämmer oss.  Dags att sätta stopp.


Kommentarer
Postat av: Johnny Andersson

Om polisen gjort sitt jobb och stoppat våldtäktsmobben så hade ingen lynchmobb behövts. Jättebra att svenskar försvarar sig mot alla mördare, våldtäktsmän, personrånare och bilbrännare. Svenskar finner sig inte längre i att bli mördade, misshandlade, personrånade och våldtagna utan tar till det våld som nöden kräver när vår rubbade polischef tycker synd om mördarna.

2016-02-02 @ 13:04:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0