Det blir bättre ekonomi för svenska hushållBättre tider för svenska hushåll enligt bankekonomer. Löneökningar, låg inflation, höjda ersättningar inom sjuk och arbetslöshetsförsäkringen, och fortsatt extremt låga räntor gör att svenskarna har allt mer pengar att röra sig med.
Swedbank privatekonom är överraskad över storleken på förbättringen. De hade räknat med att det skulle bli bättre, men inte med så här mycket.
Samtidigt som vi kan ta del av dessa positiva nyheter får vi läsa moderaternas domedagsprofetior, när de ska försöka pränta in i folks medvetande att de får det sämre trots att det är tvärtom.

Det går strålande för svenska hushåll. Löntagare, pensionärer, arbetslösa - samtliga typer av hushåll - kan se fram emot att få mer pengar i plånboken, enligt Swedbank och Sparbankerna som sedan lång tid tillbaka analyserar den ekonomiska utvecklingen för en rad typhushåll. Störst förbättring får arbetslösa tack vare förändringar i a-kassan. Istället för att gå back med drygt 900 kronor får en arbetslös i stället knappt 2 300 kronor över. De flesta vet ju att arbetslösheten steg när den gamla regeringen gjorde de arbetslösa fattigare. Nu går utvecklingen åt rätt håll, även om det går långsamt, vi har fortfarande för hög arbetslöshet.

Men de flesta hushåll får åtminstone 1 000 kronor mer att göra av med sedan skatterna och andra nödvändiga utgifter är betalda. Exempelvis kan en småbarnsfamilj som bor i villa och har knappt 2,5 miljoner kronor i lån räkna med drygt 1 300 kronor mer i månaden att spendera, enligt Swedbanks beräkningar. På så sätt får vi fart på ekonomin, när barnfamiljer får råd att köpa skidor, stövlar och vinterkläder. 

Inkomstpensionerna ökar under 2016. Totalt kan ett pensionärspar i hyreslägenhet räkna med 900 kronor mer i månaden. Sänkt skatt och höjt bostadstillägg ger garantipensionärer 250 kronor mer i månaden.

2016 ett investeringarnas år, då blir utsikterna goda även nästa år dvs för 2017 när tillväxten och sysselsättningsökningen håller i sig. I år investerar vi i 12 000 fler utbildningsplatser – på Komvux och yrkesvux, folkhögskola och yrkeshögskola.

Vi investerar i fler lärare – två miljarder kronor per år ska gå till fler anställda på lågstadiet, så att lärare får mer tid för undervisning och så att stora klasser kan bli mindre.

Vi inför ett snabbspår till jobb för nyanlända – nyanlända läkare, undersköterskor, ingenjörer, industriarbetare m.fl. ska snabbt matchas mot jobb som motsvarar deras kompetensnivå.

Vi sänker skatten för pensionärer, som jag skev om på min blogg igår. – en pensionär med en årsinkomst på 120 000 kronor per år får en skattesänkning på över 3 000 kronor per år.

Dessutom så gör vi en miljardsatsning för fler bostäder – regeringen investerar 5,5 miljarder kronor i fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende.

Kommentarer
Postat av: Bert

glöm inte att låglönegrupper, arbetslösa, sjuka,
Ingen av dessa hänger med. De kan få bättre ekonomi
pengamässigt men realt är det samma visa som sedan 2006 klassklyftorna ökar och penningvärdet realt försämras för nämda grupper.


"Bättre tider för svenska hushåll enligt bankekonomer." Snälla hur kan ni gå på den Bluffen.
Det är samma retorik som när reinfeldt sa Välfärden har stärkts detta när han plundrat all skattesäkning från svafa grupper fryst statsbidragen till lLandstingen Minskat bostadsbyggandet med 75%
och sett till att de som ägde blev stora vinnare.

2016-01-06 @ 15:25:35
Postat av: Krister Rosengren

Min bror som har förtidspension får -80 kr från jan-16. Hur kan det komma sig? Berätta!

2016-01-12 @ 13:26:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0