Möjligheternas årNu är det nytt år då vi ska visa att socialdemokratiska värderingar är och förblir den bästa grunden för ett framgångsrikt och framtidsoptimistiskt samhälle. Det är ett år fyllt av stora utmaningar, och stora möjligheter. Så skriver Stefan Löfven i ett mejl och jag kan bara hålla med.

Kul också att läsa i Aftonbladet om Anders Ekholm, vice vd för Institutet för Framtidsstudier.

Svenskarna har det just nu bättre än någonsin och vi blir bara gladare, rikare och friskare. Samtidigt har även barnfetman och psykisk ohälsa bland unga blivit bättre. Även mord, våld och dödligheten i trafiken har minskat.
Även ekonomin ser enligt honom ut att bli starkare under nästa år, då inkomsterna väntas stiga och arbetslösheten sjunka – speciellt för ungdomar. Till och med klimatet och miljön går mot ljusare tider.
I dagsläget är Sveriges koldioxidutsläpp nere på 1955 års nivå, vilket ska ses med en mycket större befolkning och högre levnadsnivå. Enligt en beräkning av de globala koldioxidutsläppen så är 2015 även det första året som utsläppen minskar.

Enligt Statistiska centralbyråns "lyckoindex" ligger Sverige i topp bland EU-länderna när det gäller invånarnas tillfredsställelse med livet. Endast Danmark, Finland och Österrike är lyckligare. 

Vård, skola och omsorg står för stora utmaningar eftersom vi blir fler och fler. Det är därför vi behöver satsa och investera mer. För fler jobb – med ny näringspolitik, en ny exportstrategi, nya utbildningsplatser,  snabbspår, järnvägsinvesteringar och den största statliga bostadssatsningen på 20 år.

För en bättre skola med fler anställda, mindre klasser i lågstadiet,  lärarlönelyft och investeringar för en jämlik skola.

För en stark välfärd med satsningarna på sjukvården, äldreomsorgen, de ensamstående föräldrarna, med sänkt skatt för pensionärerna och borttagen bortre tidsgräns i sjukförsäkringen.

Kort sagt 2016 blir möjligheternas år och det börjar ju bra. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0