Nolltolerans mot sexuella trakasserierMänsklig rättighet att kunna delta i samhällslivet.

Flera medier har rapporterat om att flera män och killar begått sexuella övergrepp mot unga tjejer under musikfestival i Stockholm. Under nyårsnatten kränktes hundratals kvinnor av män i Köln och på Eriksdalsbadet i Stockholm har man fått dela upp bubbelpoolerna efter kön efter flera polisanmälningar om ofredande i poolerna.
Det är en mänsklig rättighet att kunna delta i samhällslivet utan att bli utsatt för sexuella trakasserier eller våldtas. 
Enligt FNs kvinnokonvention skall länderna på alla områden vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa full utveckling och framsteg. Kvinnor och män ska på samma villkor få ha och utöva de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna.

Trots det är sexuella trakasserier ett återkommande problem för samhället. Mäns och killars sexuella våld mot kvinnor är ingen nyhet, det sker i Köln, det sker på festivaler i Stockholm, i hemmet och i folksamlingar över hela världen. Om det är en backlash eller om ingeting har hänt på området, vet jag inte, men det är oacceptabelt att det pågår. 

Kvinnor, tjejer, flickor ska kunna vistas i samhället och ta del av musikarrangemang, bada i badhus utan att bli sexuellt trakasserade.  inte kan vistas på konserter, festivaler eller i badhus utan att bli utsatta för män och killar som tafsar på dem, kallar dem för horor och till och med våldtar dem är ett enormt problem för de utsätts, för dem som ansvarar för de här platserna och för samhället.

Vi måste på allvar börja med ett förebyggande arbete där vi visar att det är nolltolerans för sexuella trakasserier. Utbildning, upplysning, information, folkbildning är några redskap precis som du och jag kan säga ifrån när vi ser dessa typer av övergrepp. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0