Pensionärsskatten


Nu har det gått åtta år sedan Sverige blev världsunikt genom att den borgerliga regeringen beskattade pension högre än lön. Att inte beskatta pension högre än lön är inte bara en fråga om pensionärers ekonomiska trygghet utan om rättvisa. Pensionärer har under ett långt yrkesliv betalat skatt, byggt upp och vårdat dagens välfärdssamhälle och avstått en stor del av sin lön för att finansiera sina pensioner. Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön.
 
Därför har vi nu tagit första steget för att avskaffa pensionärsskatten. På nyårsdagen slopades den helt för de allra fattigaste pensionärerna, de som har mindre än 10 000 kronor i månaden i pension. Det innebär upp till 3 400 kronor om året i sänkt skatt. Dessutom sänktes skatten för alla som har upp till 20 000 kronor i pension. Sammanlagt har 1,3 miljoner pensionärer fått sänkt skatt. 
 
Vi stärker också pensionärers ekonomi på andra sätt. När det nödvändigaste är betalt varje månad har många pensionärer för lite pengar kvar. Därför har vi höjt bostadstillägget för pensionärer. För den med rätt till bostadstillägg och hyra på mer än 5000 kronor i månaden innebär det 100 kronor mer i månaden. Eftersom de flesta som får bostadstillägg är kvinnor stärks också jämställdheten.
 
Från årsskiftet är primärvården också avgiftsfri för alla över 85 år. I den åldern ökar vårdbehoven samtidigt som många äldre drar sig för att söka vård för att de har ont om pengar. Så säkrar vi att vård inte blir en plånboksfråga och att fler söker vård i rätt tid. Fler tidiga vårdbesök kan dessutom minska behovet av mer omfattande vård senare.
 

Pensionärerna har alltför länge varit satta på undantag i Sverige. Nyårsdagen 2016 vände vi den utvecklingen och gör Sverige till ett bättre land för alla, inte minst för våra pensionärer.


Kommentarer
Postat av: Håkan Högberg

Jag läste någonstans att förtidspensionärer betalar högre skatt än ålderspensionärer Kommer inte ihåg personen som skrev om detta men han hade FUB som hemvist.

2016-01-05 @ 05:56:10
Postat av: Kerstin Zander

Tack för denna information, får ofta frågor när det gäller pensionärerna och vad regeringen gör för denna grupp, tar tacksamt emot mer information ,mvh Kerstin Zander

2016-01-05 @ 06:40:11
Postat av: Kenneth Nordström

Hej
Du skriver att pensioner mindre än 10000:- i månaden slopas skatten helt kan detta vara möjligt?

Svar: Pensionärsskatten
Monica Green

2016-01-05 @ 11:42:26
Postat av: Krister

I snitt ökar pensionen med 100 kronor i månaden, jämfört med förra året.

2016-01-21 @ 18:18:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0