Till minne av Fadime
I morgon den 21 januari är det 14 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Ett ohyggligt brott som vi aldrig får glömma och som vi måste ta avstamp i, för än mer förebyggande arbete mot mord pga den så kallade hedern.  Minnet av Fadime och kampen mot hedersvåldet uppmärksammas över hela landet i ett flertal sammanhang. 

Fadime Sahindal kämpade mot förtryckande traditioner på ett unikt sätt - trots upprepade dödshot. Tack vare hennes kamp öppnade flera politiker ögonen och satte igång åtgärder för att skydda de utsatta ungdomarna. 14 år har gått sedan mordet på Fadime. 14 år av debatter om hedersvåldet. 
Miljontals flickor och pojkar världen över tvingas följa urgamla traditioner vilka bl.a. förbjuder kärlek före äktenskapet.  I Sverige handlar det om 100.000 utsatta, förtryckta ungdomar enligt Carin Götblads utredning från 2014. 

Föreningen Varken Hora eller Kuvad har gjort en undersökning bland 1100 ungdomar om hur deras liv ser ut och försökt identifiera huruvida de lever i en hederskontext - en förskräckande läsning, den visar att ungdomarna i förorter blivit mer konservativa än sina föräldrar. 

Vi måste fortsätta synliggöra att männen, pojkarna tror att de måste kontrollera flickor och kvinnor. Vi måste intensifiera debatten om att flickor och kvinnor fortfarande kuvas, kontrolleras, misshandlas och mördas för att de vill leva ett fritt liv.
Kampen mot våld i heders namn måste få ny kraft.


I Riksdagens andra kammarsal anordnar Socialdemokraterna och Miljöpartiet en internationell konferens med tal och panelsamtal om hedersbrott som egen brottsrubricering. Konferensen är i samarbete med Riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, med stöd av ett 60-tal organisationer. Här finns representanter från riksdagspartier, organisationer och myndigheter från såväl Sverige, England och Kanada. 
Som ordförande för UN women nationell kommitte Sverige är det självklart för mig att delta på detta och andra arrangemang som lyfter minnet av Fadime. Det påminner oss om att mäns våld  och förtryck mot kvinnor måste bekämpas vart det än dyker upp. 
Kommentarer
Postat av: Krister

Glöm inte att kvinnor är med och bidrar till hedersförtryck som mödrar och systrar. Detta
är INTE enbart en fråga för män.

2016-01-20 @ 16:43:02
Postat av: Krister

Glöm inte att kvinnor är med och bidrar till hedersförtryck som mödrar och systrar. Detta
är INTE enbart en fråga för män.

2016-01-20 @ 16:43:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0