FNs framtid och ny generalsekreterareTillsammans med övriga FN-familjen höll UN women Nationell kommitté ett gemensamt seminarie på Sidas torg ”Sverige i världen”. Där diskuterade vi FNs framtid, demokrati och öppenhet mm.
Semniariet startade med en varm applåd till Sveriges plats i FNs säkerhetsråd och Annika Söder fick kommentera möjligheterna som det innebär.
 
FN står inför ett generalsekreterarbyte och det är viktigt att det sker i öppen och transparent process. Vi är många som hoppas, tror och driver för att det ska bli en kvinna efter åtta män. 
FN står inför stora utmaningar och det krävs mycket av medlemstaterna och av den nya generalsekreterare. Det krävs reformer för att FN ska bli en stark samordnande kraft i implementeringen av Agenda 2030. 
Panelen som bestod av Annika  Söder, Anders Kompass, Camilla Brückner och Linda Nordin diskuterade bland annat hur FNs arbete för fred, säkerhet och mänskliga rättigheter ska stärkas. 
 
2015 var ett år av stora beslut i FN – de globala målen för hållbar utveckling antogs, ett nytt finansieringsavtal slöts och det första globala klimatavtalet förhandlades fram. Dessa överenskommelser kan ses som stora framgångar för FN-samarbetet. Samtidigt ställer de nya krav på reformer som gör FN effektivare och bättre anpassat för sin uppgift. Översyner av FNs fredsstärkande organ och kvinnors deltagande i fredsarbete enligt resolution 1325 pekar också på stora förändringsbehov. 
Vi diskuterade också hur FN borde omdefiniera sin roll och sina verktyg för att klara de nya utmaningarna. Och hur den nya generalsekreteraren ska kunna ta sig an dessa utmaningar.
 
läs mer http://www.unwomen.se/
 

Kommentarer
Postat av: Jan

FN är en papperstiger. Däremot är det, precis som EU, en generös karriärväg för suktande politiker.

2016-07-05 @ 11:23:48
Postat av: Jan

FN är en papperstiger. Däremot är det, precis som EU, en generös karriärväg för suktande politiker.

2016-07-05 @ 11:23:48
Postat av: JOnas

Jag tycker det va bra skrivet

2016-09-13 @ 20:32:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0