Lägre arbetslöshet är inte tillräckligtNästa år väntas arbetslösheten sjunka ytterligare. Antalet fast anställda fortsätter att öka och fler anställs i till exempelkommunerna. Det är tydligt att den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken och den svenska modellen levererar goda resultat. 

 

Men sjunkande arbetslöshet är inte tillräckligt. Det krävs också goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet för både kvinnor och män. Konkret handlar det om en arbetsmiljö som förebygger ohälsa, olycksfall och tar hänsyn till människors olika förutsättningar i arbetslivet.

 

Vi socialdemokrater menar att det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Det krävs också en bra dialog och en fungerande ansvarsfördelning mellan staten och arbetsmarknadens parter.

Staten ska säkerställa goda arbetsvillkor och underlätta att nya jobb växer fram. Genom kollektivavtal tar fack och arbetsgivares ansvar för villkorens utformning, exempelvis lönebildningen. Det är den svenska modellen och lägger grunden för trygghet, tillväxt och konkurrenskraft.

 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar för att stärka och utveckla den svenska modellen på arbetsmarknaden, både i Sverige och inom EU. Kollektivavtalens ställning värnas och svenska löner och villkor ska gälla för den som arbetar i Sverige.

 

Att spara på arbetsmiljön får aldrig vara ett konkurrensmedel. Ingen ska riskera att dö eller skadas i sitt arbete. Fortsatta insatser för att förebygga den arbetsrelaterade ohälsan är nödvändiga. 

 

Om kvinnor och män ska orka jobba ett helt arbetsliv krävs bättre arbetsmiljöförhållanden i psykiskt och fysiskt slitsamma arbeten. Det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen måste intensifieras. Särskilt måste den psykosociala arbetsmiljön stärkas – inte minst på kvinnodominerade arbetsplatser. Regeringen har presenterat en ny arbetsmiljöstrategi i nära samråd med fack och arbetsgivare. 

 

Även om arbetsmarknadsprognoserna går åt rätt håll finns fortfarande mycket att ta tag i. Därför väljer socialdemokraterna bort stora ofinansierade skattesänkningar. Vi ska fortsätta bedriva en politik som trycker tillbaka arbetslösheten, för jämställdhet, som säkerställer ordning och reda men också skapar ett hållbart arbetsliv för alla. 

 


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0