Ställ upp för varandra


Efter de senaste uppmärksammande sexövergreppen på festivaler är jag inte förvånad men förbannad över att vi aldrig lyckas hindra, stoppa och förebygga dessa vidrigheter.  
Dessutom är det ju faktiskt så att sexuella övergrepp och våldtäkter sker varje dag hela året. Det är ett stort samhällsproblem och angår oss alla. Det är därför vi behöver mer av feminism och jämställdhet i hela samhället.  

Jämställdhet innebär inte bara att kvinnor blir fria från diskriminering, det innebär också att män och pojkar frigörs från förutbestämda sociala roller och könsstereotyper. Sedan lanseringen 2014 har kampanjen Heforshe fått stor medial spridning. I år har UN Women breddat HeForShe och riktar sig inte längre bara till män, utan till alla människor – oavsett könsidentitet.

Vi har alla ett gemensamt ansvar i kampen för att stoppa alla former av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor. Det är en viktigt att bryta könsnormer tidigt. I förskolan, skolan, på fritidshemmen, på flyktingförläggningar, på bonde för ensamkommande pojkar, inom idrotten och föreningslivet behöver könsnormer diskuteras och machokulturen stoppas. 

Inte bara stoppas, utan vridas nacken av. I det har vi alla ett ansvar,  män och kvinnor, äldre och yngre, föräldrar, far och morföräldrar måste säga ifrån när de ser våld, förtryck och sexuella övergrepp. Det bet behövs en uppryckning inom folkbildning, på jobbet, i näringslivet, inom facket, hela civilsamhället och makthavare. 

UN Women nationell kommitté Sverige jobbar aktivt med HeForShe-kampanjen för alla människors aktiva delaktighet i jämställdhetsarbetet. När UN Womens Executive Director Phumzile Mlambo-Ngcuka besökte Sverige förra året blev jag imponerad av hennes rättframma budskap och civilkurage. Hon menade att de som skriver på för Heforshe inte bara ställer upp för ett jämställt samhälle utan också tar aktivt ansvar när de ser och hör övergrepp i omgivningen. Hon sa att om du hör att det bråkas hos grannen, då ska du banka på dörren för att stoppa ellr hindra övergreppen. 

Det är allas vårt ansvar att ställa upp för varandra. 


HeForShe bjuder in alla människor att delta i kampen mot en mer jämställd värld. Med enade krafter kan vi uppnå förändring. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0