Energisk framtidIdag har vi socialdemokratiska riksdagsledamöter gjort spännande besök i Bohuslän. 
Temat på dagen var energi med besök på Seabased Industry AB som är ledande på vågkraftsindustrin samt Preemraff som är Sveriges största raffinör med två anläggningar i Lysekil och Göteborg, raffinaderierna räknas till Europas modernaste och mest miljöeffektiva. 

Vi började med Seabased som har tagit fram en teknik med så kallade linjärgeneratorer. Dessa står på fundament på havsbotten och är förbundna med bojar på ytan som tar upp vågornas rörelseenergi och överför denna till generatorer via linor. Man räknar med ca 15 vågcykler per minut.

Det var väldigt intressant att höra hur denna vågkraft ger en mycket bra kontinuerlig energiproduktion och som ger mer energi än vad  Seabased själva beräknat.

Sedan besökte vi Preemraff i Lysekil som är ett så kallat komplext raffinaderi med ett stort antal avancerade förädlingsanläggningar. Här arbetar cirka 600 personer. Raffinaderiet är ensamt i landet om att ha både en katalytisk kracker och en hydrokracker. Det skapar möjligheter att processa högsvavliga råoljor och ur dessa tillverka svavelfria fordonsbränslen och lätta råvaror till den petrokemiska industrin.


Där fick vi en intressant genomgång och en livlig diskussion om miljö, energieffektivitet och återvunnen restvärme med mera.

Dagen avslutades med att få vara med på bryggan på färjan tillbaka mot Uddevalla. Fin utsikt och kul att få köra färjan. 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0